Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2019

  Historisk storgård till salu – för 175 miljoner

  Gården utanför Västerås, med över 1 300 hektar, ska nu byta ägare.

  ”Det är sällan det kommer ut så här stora gårdar på öppna marknaden”, säger mäklaren Viktor Danielsson på KarlDanielsson Egendomar.

   Corps-de-logi.
  Corps-de-logi. FOTO: KarlDanielsson Egendom

  Intill Svartån, ett par mil norr om Västerås, ligger Svanå bruk och säteri. Nu finns möjligheten att förvärva den historiska gården. Utgångspriset är 175 000 000 kronor.

  – Det är en hög summa men i förhållande till vad man får så är det absolut rimligt, säger ansvarig mäklare Viktor Danielsson på KarlDanielsson Egendomar.

   Åkermark Flygfoto.
  Åkermark Flygfoto. FOTO: KarlDanielsson Egendom

  1 377 hektar

  Gårdens totala areal uppgår till 1 377 hektar. Av dessa är 922 hektar produktiv skogsmark och 334 inägomark. De täta skogsbestånden finns på fastighetens västra och södra del, och åkerskiften i anslutning till ekonomibyggnaderna.

   Hängbro till Engelska parken.
  Hängbro till Engelska parken. FOTO: KarlDanielsson Egendom

  Läs mer: Sök bland sålda fastigheter på ATL.nu

  Viktor Danielsson, som arbetar med att sälja stora fastigheter över hela landet, berättar att det inte finns särskilt många gårdar i Sverige över 1 000 hektar som är privatägda.

  – Det är en fantastisk egendom. Det är sällan det kommer ut så här stora gårdar på öppna marknaden. Den är otroligt välbehållen och välinvesterad gårdsbild med stort hus och flyglar, en engelsk park och trädgård, säger Viktor Danielsson.

   Stallet.
  Stallet. FOTO: KarlDanielsson Egendom

  Historisk arkitektur

  Utöver sitt stora omfång har gården även en gedigen historia som präglar hela miljön. Bland annat syns det på herrgårdsbyggnaden som upprättades på 1670-talet och beskrivs som ett förstklassigt boende med sina vackra flyglar.

  – Jag skulle rekommendera gården till någon som tycker om historisk byggnation, som tycker om jord och skog och har intresse för natur och jakt, säger Viktor Danielsson.

  Se fler bilder och information om gården på KarlDanielsson Egendomar.

   Engelska Parken och Lusthus.
  Engelska Parken och Lusthus. FOTO: KarlDanielsson Egendom

  Historia

  Svanås historia går tillbaka till 1300-talet. På den tiden var det järnverk och smedjor som platsen förknippades med.

  Gården blev till Sigulskvarns bruk på 1500-talet. Kring vattendraget växte ett brukssamhälle fram med bostäder, järnverk och smedjor.

  På 1700-talet ändrades namnet till Svanå av ätten Brahe, som varit ägare av gården sedan medeltiden. Här började järnprodukterna stämplas med en svan som symbol.

  Nuvarande säljare kom över Svanå från ABB (då kallat Asea) år 2005 genom att förvärva bolaget som numera kallas Svanå Bruk & Säteri AB. Sedan dess har de genomfört omfattande renoveringar och åtgärder som gör att man än i dag kan känna de ”historiska vingslagen”.

  Relaterade artiklar

  Till toppen