Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2020

  Sparade miljoner på att bygga om i gamla ladugården

  Odensbacken.

  Lägga ner eller bygga nytt? Svalgården i Örebro valde en tredje väg och renoverade den gamla båsladugården till lösdrift med robot. Nu har de byggt för 57 koplatser och tycker att gårdens storlek är perfekt.

   Stommen, väggarna och taket är kvar från ladugården från 1978 - men nu har den gamla båsinredningen bytts ut till automatiskt mjölkning, gödselskraporna har ersatts av en robot.
  Stommen, väggarna och taket är kvar från ladugården från 1978 - men nu har den gamla båsinredningen bytts ut till automatiskt mjölkning, gödselskraporna har ersatts av en robot. FOTO: Cecilia Persson

  Mjölkbönderna Maria och Niklas Johansson höll huvudet kallt när de tog in offerter för att bygga om.

  De olika säljarna hade sina visioner för gården: Ett nytt stallbygge med fler kor, nytt utfodringssystem och annat som kunde fylla orderböckerna.

  Men paret var nöjda med djurantalet, och hade varken intresse eller mark för att bygga större.

  Däremot ville de gå från uppbundet till robot, och den resan har de nu gjort.

  – Vi tyckte inte att ekonomin var så bra att vi ville bygga om till något helt nytt. Då föll det sig så att vi byggde om vår gamla ladugård, säger Maria Johansson den soliga höstdag när ATL är på besök.

   Ett av gårdens prisvärda inköp: Den begagnade trucken kostade 10 000 och fixar rundbalsfodringen på ett kick.
  Ett av gårdens prisvärda inköp: Den begagnade trucken kostade 10 000 och fixar rundbalsfodringen på ett kick. FOTO: Cecilia Persson

  Ladugården som fått ny inredning byggdes 1978 när Niklas Johanssons far drev gården. Den hade blivit lite sliten i ytskikten, men var i grunden välbyggd och stabil. Skulle det gå att behålla byggnaden men gå över till robot?

  Behöll grovfodervagnen på räls

  De hade funderat i de banorna förr, men tog steget efter att en byggrådgivare från Växa hade kommit och mätt, räknat och gett tummen upp.

   Gården byggde för 53 liggsängar och totalt för 57 koplatser. Gödselhanteringen har de löst med en Lely Collector.
  Gården byggde för 53 liggsängar och totalt för 57 koplatser. Gödselhanteringen har de löst med en Lely Collector. FOTO: Cecilia Persson

  Jämfört med alternativet – att bygga ett nytt stall för det ringa antalet kor – har de dragit en rejäl vinstlott ekonomiskt. De valde till exempel att behålla den gamla grovfodervagnen på räls, vilket besparade dem flera hundra tusen kronor jämfört med att byta till nytt.

  En annan prisvärd lösning är den begagnade trucken som de köpte för 10 000 kronor och som de använder för att köra in en del rundbalar till korna nu. Det var en granne som kom med idén och det går utmärkt att ställa en bal på en lastpall och köra in.

  – Det är otroligt smidigt! Vi kör in foder en gång om dagen, det fungerar jättebra och korna har alltid fräscht foder på foderbordet, säger Maria Johansson.

  De valde också att ta rörlig faktura på hantverkarnas arbete. När en gammal byggnad ska göras om tar hantverkare ibland i lite extra på det fasta priset.

  – Så vi körde allt på rörligt. Det blev billigare än vi trodde, säger Niklas Johansson, som har en bror i byggbranschen som kom med flera bra råd.

  Investerade i gödseldammsugare

  Gödselfrågan kom förstås snart upp eftersom det är svårt att få raka skrapgångar när en äldre ladugård byggs om. Efter en del räknande kom de fram till att det blev för dyrt att bygga spalt och luta om golvet, så de valde att investera i en gödseldammsugare från Lely istället. De såg den på Elmia för några år sedan och den röda hjälpredan smyger sig fram över golvet när ATL är på besök. Mjölkroboten, en VMS från De Laval, står i bortre hörnet av ladugården, nära öppningen till betet.

   Arlas nya krav på att uppbundna ekologiska besättningar kommer att behöva bygga för lösdrift kommer att slå hårt mot flera kollegor, befarar Maria Johansson. Hon hoppas att fler ska fundera på att bygga om som de har gjort och ta hjälp av rågivare.
  Arlas nya krav på att uppbundna ekologiska besättningar kommer att behöva bygga för lösdrift kommer att slå hårt mot flera kollegor, befarar Maria Johansson. Hon hoppas att fler ska fundera på att bygga om som de har gjort och ta hjälp av rågivare. FOTO: Cecilia Persson

  De har fått en fin kotrafik till roboten, juverhälsan har höjts några snäpp och de saknar inte det gamla systemet med mjölkningen.

  – Det är mycket mer flexibla arbetstider nu. Lugnare för djuren och lugnare för oss. Ett skönare liv helt enkelt, säger Maria Johansson.

   När ladugården byggdes om hade de bete och robotmjölkning under tak utomhus. Det fanns en ledig ladugård att låna fem mil bort, men det kändes tungt att köra så många mil varje dag för mjölkningen.
  När ladugården byggdes om hade de bete och robotmjölkning under tak utomhus. Det fanns en ledig ladugård att låna fem mil bort, men det kändes tungt att köra så många mil varje dag för mjölkningen. FOTO: Cecilia Persson

  Men förra sommaren var stressig. Då skedde hela förvandlingen inne i ladugården. Samtidigt hade de kvar korna på gården under hela renoveringen. De gick på bete och mjölkades i roboten som fick stå ute på ladugårdsgaveln under tak den första tiden.

   Steget att behålla gårdens gamla ladugård blev billigare än att bygga nytt: ”Sedan blir det ändå ganska mycket per koplats, men det är för att vi inte byggde för så många”, säger Niklas Johansson.
  Steget att behålla gårdens gamla ladugård blev billigare än att bygga nytt: ”Sedan blir det ändå ganska mycket per koplats, men det är för att vi inte byggde för så många”, säger Niklas Johansson. FOTO: Cecilia Persson

  Tonårsdöttrarna och deras kompisar fick sommarjobba som kofösare.

  – De Laval visste ingen som körde robot och bete under ombyggnation. För oss var det en jättejobbig process, säger Niklas Johansson och fortsätter med ett skratt:

  – Men jag vet att en av tjejerna som jobbade här fortfarande har kvar robot-appen i telefonen. De hade nog kul.

   Niklas och Maria Johansson driver Svalgården i Odensbacken utanför Örebro. Niklas Johansson är också foderrådgivare på Växa Sverige.
  Niklas och Maria Johansson driver Svalgården i Odensbacken utanför Örebro. Niklas Johansson är också foderrådgivare på Växa Sverige. FOTO: Cecilia Persson

  Gården levererar ekologisk mjölk till Arla. Om några år måste alla med uppbunden besättning ställa om till lösdrift för att få fortsätta leverera med ekotillägget. Men just ekotillägget har dalat en tid och betalningen är betydligt lägre än under toppåren.

  – Det är tråkigt, så det är skönt att vi inte byggde dyrare. Vi blev eko 2010 och det har ju varit väldigt bra i några år, säger Niklas Johansson.

  De befarar att en del kollegor kommer att sluta med mjölken i stället för att bygga om till lösdrift när Arlas krav blir verklighet. Men de vill uppmuntra fler att överväga att göra som de har gjort.

  – Har man en hyfsat fräsch ladugård med stommen och taket så tror jag att de flesta som har en uppbunden besättning kan göra det, avslutar Maria Johansson.

  Svalgården

  Ägs av: Niklas och Maria Johansson.

  Drivs som: Enskild firma.

  Omsättning: 3,4 miljoner kronor.

  Areal: 203 hektar.

  Antal anställda: Maria jobbar heltid, Niklas deltid. Två stycken avbytare och en granne som hjälper till vid behov.

  Antal djur: 57 kor plus sinkor och rekrytering.

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Ekologisk produktion, försöker ha så effektiva kor som möjligt.”

  FAKTA: Så byggde de om

  Byggde om i befintliga ladugården. Gick från uppbundet till lösdrift. Byggde för 53 liggsängar och totalt 57 koplatser.

  Slutnotan för ombyggnationen: Cirka 4,3 miljoner kronor inklusive eget arbete.

  Utfall jämfört med budgeten: Cirka 500 000 kronor dyrare än planen.

  Så mycket sparade de jämfört med att bygga ny ladugård för samma antal kor: Cirka 5 miljoner kronor.

  Det blev billigare: Bila upp gamla ladugården.

  Det blev dyrare: Det egna arbetet blev större än beräknat – ”där rullade några hundra tusen extra.”

   Gården behöll delar av det gamla foderbordet, och även den grovfoderhantering som redan fanns. Det sparade de mycket pengar på.
  Gården behöll delar av det gamla foderbordet, och även den grovfoderhantering som redan fanns. Det sparade de mycket pengar på. FOTO: Cecilia Persson

  Tips till andra som vill bygga om en äldre ladugård

  • Bygg för korna! Spara inte på kornas välbefinnande. Bättre med lite färre kor som mjölkar mycket än tvärtom.

  • Tänk efter om ni behöver allt som finns att köpa. Prova först om ni klarar er utan den investeringen. Det är bättre att vänta med sådant som går att investera i senare.

  • Det är lätt att ramla i fällan och tänka att 100 000 kronor inte spelar någon roll när man bygger för 10 miljoner. Men det spelar roll!

  • Var medveten om att allt inte kan bli perfekt som när man bygger nytt.

  • Åk och titta hos andra som byggt om gamla stall.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen