Klen skörd av spannmål i Skåne
Det ekar tomt i många silor hos de lokala odlarföreningarna i Skåne när spannmålsskörden är på väg att avslutas.
Skörden är en besvikelse.
Knappt en vecka in i augusti och spannmålsskörden är så gott som avslutad i Skåne. Hos Kristianstadortens Lagerhusförening, KLF, är bedömningen att en femtedel av arealen återstår att tröska ute på gårdarna.
– En vecka till sedan är det nog klart. Det är ett mycket märkligt år, i fjol hade vi nätt och jämnt börjat vid den här tiden, säger Erik Wildt-Persson, vd för KLF.
Det som återstår är en del vårspannmål, huvudsakligen korn. Lantbrukare med grönskott i grödan väntar in att även dessa ska mogna av.
Få hektar kvar
Hos Löderups Lokalförening i sydöstra Skåne återstår bara några få procent av arealen och likadant är det hos Södra Åby Lokalförening vid Trelleborg.
Men skörderesultatet är klent.
– Tittar jag i våra silor så är vi inte mer än halvvägs jämfört med i fjol. Skillnaden är att i år kommer jag inte att få in mycket mer, säger Patrik Andersson, företagsledare på Södra Åby.
I Löderup är det ännu värre. Företagsledaren Christer Månsson bedömer att de har tagit emot ungefär en tredjedel av vad de skulle ha fått in ett normalår.
– Vi är vana vid att vid att skörda sju till åtta ton maltkorn. I år blir det två, tre ton i stället. Det är tungt för näringen, säger Christer Månsson.
Bevattning räddar
KLF, som finns i ett område där en relativt stor andel av arealen kan bevattnas, ser inte lika sort tapp.
– Jag tror det kan bli 30-35 procent av ett normalår. Bevattning har hjälpt till att rädda skörden på många håll, säger Erik Wildt-Persson.
Kvaliteten på spannmålen är dock varierande och proteinhalten i maltkornet en nyckelfråga.
– Vi har sorterat rätt väl på anläggningen, men det har kommit in korn som inte duger som maltkorn för att proteinhalten är för hög, säger Patrik Andersson.
Dåligt med halm
En gröda som plågas av torka utvecklas inte vegetativt heller. Halmskörden blir därefter.
– Det har bara blivit ett par ton vetehalm per hektar och på vissa kornfält inte mer än en eller två bal per hektar, säger Christer Månsson.
Råg är en viktig gröda för KLF och den har klarat sig relativt bra ändå.
– Rågskörden blev faktiskt rätt okej, bra falltal och hygglig rymdvikt. Rymdvikten har egentligen varit okej på alla grödor. Det är tonnen som är bekymret, säger Erik Wildt-Persson.
LÄS OCKSÅ: ”Skörden ser inte bra ut i någon del av Sverige”LÄS OCKSÅ: Torkan kan ge brist på foder i åratal
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.