Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars

  SVA startar med coronatester

  Statens veterinärmedicinska anstalt är nu på gång med att hjälpa sjukvården med coronaprov.

  – Ja, vi har fått förfrågningar från två större sjukhus. Vi tittar på det och det är på rull, säger Henrik Ericsson, avdelningschef på laboratoriet till ATL.

   SVA är nu på gång med att hjälpa sjukvården med coronaprov. På bilden syns ett chip från ett så kallat PCR-kit som används för att testa för covid-19 på det ryska hälsoministeriet i Moskva.
  SVA är nu på gång med att hjälpa sjukvården med coronaprov. På bilden syns ett chip från ett så kallat PCR-kit som används för att testa för covid-19 på det ryska hälsoministeriet i Moskva. FOTO: TASS/SipaUSA/TT

  I fredags kunde ATL som första tidning berätta att SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, erbjöd sig att analysera stora mängder coronaprov åt den svenska sjukvården. Sedan dess har två stora sjukhus redan kontaktat SVA och bett om hjälp.

  – Ett hörde av sig i helgen och ett i dag, säger Henrik Ericsson avdelningschef på laboratoriet till ATL.

  Har rejäla muskler

  SVA har sedan tidigare lång erfarenhet av att hantera svåra virus och andra sjukdomar – men hos djur. Det som gör erbjudandet från myndigheten extra intressant är att laboratoriet också har möjlighet att köra stora serier.

  Det beror på att dagens djurbesättningar ofta består av väldigt många individer, betydligt fler än vad man i normala fall är van vid att analysera på humansidan.

  – Det är jättebra att vi kan hjälpa till i det här, säger Henrik Ericsson.

  När kör ni i gång?

  – Vi för diskussioner nu och sedan behöver vi skriva avtal, så det dröjer ett antal dagar innan vi kan köra igång skarpt, säger Henrik Ericsson.

  Hjälper vården i första hand

  Den ekonomiska delen av coronakrisen består av att människor inte kan producera och konsumera som vanligt. Det beror till stor del på en osäkerhet kring vem och vilka som har det nya coronaviruset, vilket lett till stora begränsningar även för friska människor som inte befinner sig i riskgrupper när det gäller det nya coronaviruset och covid-19.

  Skulle ni kunna hjälpa företag och organisationer också, för att till exempel se vilka som kan jobba och inte?

  – Förmodligen inte. Vi är en statlig aktör som ingår i totalförsvaret. I första hand vänder vi oss till sjukvården. Det är vårt primära mål att hjälpa till där, säger Henrik Ericsson.

  Wallenbergarna hakar på

  I går meddelade även Wallenbergstiftelserna, som är landets största privata finansiärer av life science och medicin, att de beslutat att anslå pengar för att akademiska laboratorier i Stockholm-Uppsala-regionen ska kunna ställa om för att hjälpa sjukvården med provtagningar. Stiftelserna avser också, om behov finns, att bidra på liknande sätt i andra delar av landet.

  ”Vi vill hjälpa till i den kris som vi nu är i så att sjukvården kan ta de prover som behövs. Wallenbergstiftelsen anslår nu 50 miljoner kronor och är beredda att avsätta mer resurser om det behövs”, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i ett pressmeddelande.

  Varnar för självtest

  Samtidigt går Läkemedelsverket ut och varnar för de självtest för det nya coronaviruset och covid-19 som nu dykt upp på marknaden. Den stora risken med dem är framför allt att de riskerar att missa en pågående virusinfektion, säger utredaren Tomas Byström till ATL.

  – De är okänsliga jämfört med laboratorietest. Generellt sett behöver man ha en stor mängd virus eller antikroppar för att de testen ska ge resultat, säger Tomas Byström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen