Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juli 2018

  Svinpest oroar djurägare inför foderimport

  SVA blir nerringda av folk som planerar att själva importera foder. Risken för att få in afrikansk svinpest är liten men den är inte obefintlig.

   SVA är just nu nedringda av oroliga djurägare som vill importera grovfoder och är oroliga för att de ska få med smitta som exempelvis svinpest till Sverige.
  SVA är just nu nedringda av oroliga djurägare som vill importera grovfoder och är oroliga för att de ska få med smitta som exempelvis svinpest till Sverige. FOTO: mauribo

  Erica Chenais, veterinär och epidemiolog på SVA, har den senaste tiden fått ta emot många samtal från djurägare som vill importera foder men är oroliga för att ta in smitta i landet.

  Det handlar framförallt om afrikansk svinpest som finns på flera håll i östra Europa.

  – Vi har gjort riskvärderingen och säger att sannolikheten är låg för att få in smittan men den inte är noll. Sedan är det upp till den enskilde lantbrukaren att hantera den risken, säger Eva Chenais.

  ”Låg sannolikhet”

  När det gäller just afrikansk svinpest menar Erica Chenais att finns det en teoretisk risk för att smittan ska komma in med fodret.

  – Men för att det ska kunna ske en sådan överföring i hö, halm, eller ensilage till Sverige så är det en lång kedja av händelse som måste inträffa med väldigt låg sannolikhet för varje sådant här steg, säger hon.

  Hon berättar att det måste finns en blodsdroppe, från ett smittat vildsvin med höga virushalter i blodet som springer omkring i ett halmfält och skvätter blod omkring sig. Det vanliga är att sjuka djur lägger sig ned och dör. Den eventuella blodsdroppen som träffar halmstrået ska sedan inte exponeras för solljus, för då dör viruset snabbt.

  LÄS MER: Svinpest exploderar i Polen

  Höet ska alltså hinnas packas innan viruset hinner dödas av solen och sedan transporteras till Sverige och inte hinna dödas under lagringstiden. När det torkas blir det också virusöverlevnaden nedsatt.

  – Men teoretiskt: om det kommer till Sverige och kommer i kontakt med en gris skulle en sådan överföring kunna ske. Det är låg sannolikhet för alla de här stegen men ju fler länder och större områden som blir smittades så ökar den totala sannolikheten, säger Erica Chenais.

  Fakta Foderimport

  Jordbruksverkets råd för den som importerar foder är att i möjligaste mån välja att ett land där sjukdomen inte finns. Dessutom bör höet lagras i två månader innan det ges till djuren – då minskar risken för alla smittor.

  Länder och områden med konstaterad svinpest:

  Baltikum

  Polen

  Tjeckien

  Rumänien

  Ungern

  LÄS MER: Saker att tänka på när grovfoder importeras

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen