Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 februari

  SVA: Dioxiner är värda att bekymra sig över

  Teoretiskt sett finns en risk för att dioxiner från branden hamnar i djuren via fodret, anser SVA:s specialist på ­fodersäkerhet.

   Soptippsbranden i Kagghamra.
  Soptippsbranden i Kagghamra. FOTO: Kristin Karlsson

  För att veta om till exempel dioxiner tas upp av grödan, för att sedan hamna i fodret som djuren äter, krävs mätningar. Att dioxiner däremot bildas vid sopbränder är välkänt och när skogsbranden inträffade i Västmanland 2014 lät Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, analysera spannmål som växte ungefär en mil från branden där det hade fallit ned aska.

  – Men vi hittade inga mätbara halter av dioxin där och då. Å andra sidan är gissningsvis risken för dioxinutsläpp antagligen mycket större för en soptipp med blandat byggavfall än för en skog som brinner, säger Erik Nordkvist, forskare och specialist inom fodersäkerhet på SVA.

   Erik Nordkvist, forskare och specialist inom fodersäkerhet på SVA.
  Erik Nordkvist, forskare och specialist inom fodersäkerhet på SVA. FOTO: Göran Ekeberg

  Giftiga och beständiga

  Han tycker att lantbrukare ska ta kontakt med tillsynsmyndigheten om gården ligger mitt i vindriktningen och det finns synliga spår av aska.

  – Dioxiner är värda att bekymra sig över. De är giftiga och beständiga. De har en långtidseffekt och därför har Livsme­delsverket strikta kostråd för till exempel Östersjöfisk.

  Däremot tror inte Erik Nordkvist att dioxinhalterna är direkt farliga för djuren.

  – Jag kan inte tänka mig att det skulle märkas kliniskt på några djur men teoretiskt sett kan dioxinet hamna i djuren och sedan komma ut i mjölk eller kött, vilket blir en exponeringskälla för människan.

  Dioxinrisken medför inga extra provtagningar från Livsme­delsverket, som hänvisar till ansvariga tillsynsmyndigheter och meddelar att de stöder dessa vid behov.

  FAKTA: Dioxiner och betande djur

  Enligt Naturvårdsverket är de långsiktiga miljöeffekterna av branden uppenbara eftersom avfallsbränder innebär att miljöfarliga och långlivade dioxiner hamnar i naturen och dess näringskedja.

  På sikt leder därför utsläpp av dioxiner till ohälsa för både människor och djur. Dioxinerna stör nervsystemen hos människor, med effekter som till exempel cancer.

  I miljön har dioxiner en negativ inverkar på djurens reproduktionsförmåga. Betande djur kan få i sig dioxiner när de äter förorenat gräs och dioxinerna kan även påträffas i kornas mjölk eftersom de är fettlösliga.

  Källa: Naturvårdsverket

  LÄS MER: Sopbrand drabbar markägare: ”Har blivit utsatt för ett skurkstreck”LÄS OCKSÅ: Sopberget skulle forslas bort – växte tiofaldigt

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen