Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2017

  Surväder saboterar för älgjägare i norr

  I dag, andra måndagen i oktober börjar älgjakten i stora delar av Sverige. Samtidigt har den avslutats i Sveriges nordligaste älgförvaltningsområde där jakten ser ut att ha gått trög i år.

  I söndags var älgjakten över för i år i fjällen norr om Kiruna och Gällivare. Jakten i älgförvaltningsområde Ett som är Sveriges kortaste, startade 4 september och gick i mål 8 oktober. Tilldelningen var 495 älgar. Sannolikheten är dock stor att kvoten inte uppfylls. Hur stor del som är uppfylld är ännu inte dokumenterat då det kan vara lång eftersläpning på anmälningarna.

  Anders Harr, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog, bedömer dock att det är en bit kvar till fylld kvot.

  – Stor del av de tilldelade älgarna ovan odlingsgränsen finns i väglöst land. Då är det besvärligare att jaga och är det dessutom dåligt väder med dimma, går det heller inte att spana från fjällsidan, säger Anders Harr.

  Stor del av kvoten kvar

  I Norrbottens övriga älgförvaltningsområden går jakten vidare men också här har det dåliga vädret lett till att man på många håll ligger lägre i fyllnadsgrad än i fjol. Risken är stor kvoten inte fylls.

  LÄS OCKSÅ: Nu ökas beredskapen för svältsjuk älg

  Anders Harr bedömer att cirka 40-50 procent av de tilldelade älgarna i Norrbotten är fällda, vilket är färre än motsvarande tid i fjol. Även Björn Sundgren, funktionsansvarig jakt- och viltförvaltning på Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, tror att antalet fällda älgar hittills är lägre än i fjol.

  – Så här mitt i jakten går det mycket hörsägen men min bild är att man hittills ligger under fyllnadsgraden.

  Ruskväder

  Han pekar på att det är kallt och blött på passen vilket påverkat jaktresultatet.

  – Många jaktlag ligger nog ute de första dagarna oavsett, men sedan kanske det inte är så roligt att sita ute i skogen varje dag och bli genomblöt. Det kan påverkat jaktansträngningen, säger Björn Sundgren.

  Oron är nu att det kommer blötsnö som sedan fryser till. Bildas skare kan hundarna inte jobba och det är svårt för jägaren att ens ta sig ut till passet utan att höras.

  PREMIUM: De rycker ut när olyckan är framme

  – Men vänder i stället vädret och vi får en fin höst finns chansen att vi lyckas även om det är lång kvar till målet i viss områden. Jag hyser viss förhoppning och att man kan skjuta fullt i de kustnära områdena. Däremot är det väldigt osäkert om inlands- och fjällområdena lyckas innan snön kommer för då är det kört, säger Anders Harr.

  LÄS OCKSÅ: Tallsvampen sprider sig över landetPREMIUM: Dyr nota för kronhjortarnaLÄS OCKSÅ: Fyller gödseltunna på 60 sekunder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen