Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2017

  Succé för eget biogasbygge

  Vindeln.

  En biogasanläggning ger både värme och mer effektiv gödsel på Kulbäckslidens lantbruk.

  Nästa projekt är att få bort de långväga arrendena, genom att omvandla skog till åker.

  Sedan bröderna Mattias och Thomas Nilsson 2001 tog över sin pappas mjölkgård i Kulbäcksliden utanför Vindeln i Västerbotten har mycket hänt på gården. Besättningen fördubblades först till 70 kor och de skaffade en av de första mjölkningsrobotarna i länet. En andra robot installerades några år senare och 2010 byggde de själva ut stallet till 150 kor.

  – Brist på mark har sedan hämmat ytterligare ökning, säger Mattias Nilsson.

   ”Våra kor producerar bra med mjölk och vi lyckas hålla nere omkostnaderna genom att producera mycket foder på gården”, berättar Thomas Nilsson. De senaste höjningarna av mjölkpriset har också varit välkomna.
  ”Våra kor producerar bra med mjölk och vi lyckas hålla nere omkostnaderna genom att producera mycket foder på gården”, berättar Thomas Nilsson. De senaste höjningarna av mjölkpriset har också varit välkomna. FOTO: Anders Kristensson

  Byggde anläggningen på egen hand

  I stället fortsatte bröderna med att bygga en biogasanläggning som stod klar 2013. Deras teknikintresse gjorde att de bestämde sig för att bygga själv.

  – Annars hade det inte gått, en nyckelfärdig anläggning skulle bli för dyrt, säger Thomas Nilsson.

   Stallet byggde bröderna om själv och stod klart 2010. De har i dag 150 kor.
  Stallet byggde bröderna om själv och stod klart 2010. De har i dag 150 kor. FOTO: Anders Kristensson

  Av gasen produceras el och värme och året därpå byggde de ett fjärrvärmenät som tre fastigheter är anslutna till.

  LÄS MER: Odlar på 200 skiften – ändå brist på foder

  Biogasanläggningen fungerar över förväntan och låg i topp i en studie som Hushållningssällskapet nyligen gjorde över hur effektiva lantbrukets biogasanläggningar är. Brödernas anläggning ger 30 procent mer gas än normalt och elproduktionen är också högre än de räknat med.

  – Vi hade hört att det blir ett bra gasutbyte om man bygger två rötningstankar, berättar Thomas Nilsson. Vi hade räknat med 400 kubikmeter biogas per dygn men toppar på 750 kubikmeter.

   Biogasanläggningen byggdes med två rötningskammare och därför blir gasutbytet ovanligt högt i anläggningen.
  Biogasanläggningen byggdes med två rötningskammare och därför blir gasutbytet ovanligt högt i anläggningen. FOTO: Anders Kristensson

  Elen som de producerar av biogasen tjänar de mest på om de använder själva.

  En idé är att skaffa en eldriven gårdstraktor för att använda mer el och mindre diesel. Mattias och Thomas Nilsson följer teknikutvecklingen noga och hoppas kunna hitta en lösning även på hur man skulle kunna omvandla biogasen till vätgas men tekniken är för dyr i dag.

  Hög kvalitet på gödseln

  Förutom en hög biogasproduktion bidrar den effektiva rötprocessen till att gödseln håller hög kvalitet. Den är dessutom lätt att sprida ut.

  – Enda problemet är att vi har arrendemark upp till 25 kilometer från gården och den marken ligger för långt bort för att gödslas, säger Mattias Nilsson.

   Mattias och Thomas Nilsson odlar mycket av djurens foder själv.
  Mattias och Thomas Nilsson odlar mycket av djurens foder själv. FOTO: Anders Kristensson

  LÄS MER: Unik tork ökar odlingsviljan i norr

  Den ogödslade vallen ger bara en femtedel i skörd och det tar tid att köra dit med traktor. Därför började bröderna bryta ny mark i sin skog nära gården för att kunna avveckla de långväga arrendena. 27 hektar vall ligger nu grön där skogen tidigare växte.

  Marken har frästs två gånger och gödslats med den rötade gödseln.

  – Det tar 3–4 år innan jorden får upp mullhalten i jorden och producerar normalt, förklarar Mattias Nilsson. Nu växer det riktigt bra på den nya marken.

   Det tar 3–4 år innan nybruten mark ger bra skörd. 20 hektar ny vall har brutits av bröderna i den egna skogen nära gården i bakgrunden. Ytterligare 13 hektar ny mark håller på att brytas.
  Det tar 3–4 år innan nybruten mark ger bra skörd. 20 hektar ny vall har brutits av bröderna i den egna skogen nära gården i bakgrunden. Ytterligare 13 hektar ny mark håller på att brytas. FOTO: Anders Kristensson

  Ytterligare 13 hektar håller på att brytas på marken intill men det är fortfarande en del småträd och stubbar som ska tas bort. Det har inte blivit mycket tid över för bröderna i sommar för björnen skrämde 70 kor långt ut i skogen och dessutom har skörden dragit ut på tiden på grund av det blöta vädret.

  LÄS MER: Stor flock kvigor på rymmen

  Vill förenkla skötseln

  Det tar mycket tid att bryta ny mark men den tiden vinns sedan tillbaka varje gång traktorn slipper köras till de långväga arrendena och samtidigt sparas några kubikmeter diesel.

   Mattias vid elverket som producerar 360 000 kilowattimmar om året.
  Mattias vid elverket som producerar 360 000 kilowattimmar om året. FOTO: Anders Kristensson

  Bröderna Nilsson försöker hela tiden förenkla skötseln av gården för att spara energi och tid. Nu letar de efter ytterligare en djurskötare för de har inte varit lediga de två sista somrarna.

  – När man har barn vill man ju tillbringa tid med dem också, säger Tomas Nilsson. Men det är inte lätt att hitta kompetent personal här i trakterna som kan lite av varje och som stannar kvar.

   Mattias och Thomas Nilsson framför stallet.
  Mattias och Thomas Nilsson framför stallet. FOTO: Anders Kristensson

  Kulbäckslidens lantbruk

  Drivs som enskild firma och ägs av Mattias och Thomas Nilsson.

  En anställd men ytterligare en djurskötare sökes.

  Omsättning: närmar sig 9 miljoner.

  Areal: Egen mark 77 ha. Brukar 220 ha åkermark varav 40 ha bete.

  Investering närmar sig 18 miljoner.

  LÄS OCKSÅ: Grisgård i storformat till saluLÄS OCKSÅ: Högt gödselpris stryper ekoodlingLÄS OCKSÅ: Så vässade Ölandsbonden biogasanläggningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen