Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2018

  Styr bevattningen med mobilen

  Gärds Köpinge

  Med hjälp av en app i mobilen styr Niclas Göransson bevattningen av 85 hektar på sin gård strax söder om Kristianstad. – Tidigare var det mer än en heltidstjänst på gården att flytta runt bevattningsmaskinerna. Det var en avgörande faktor för att hitta andra system för bevattning, säger han.

   Med sina två pivotbevattningar bevattnar Niclas Göransson i Gärds Köpinge 85 hektar av gårdens areal.
  Bild 1/5 Med sina två pivotbevattningar bevattnar Niclas Göransson i Gärds Köpinge 85 hektar av gårdens areal. FOTO: Anders Nilsson
   Den ledade hörnarmen på 40 meter har gps-styrning och en avancerad styrning av vattenmängden.
  Bild 2/5 Den ledade hörnarmen på 40 meter har gps-styrning och en avancerad styrning av vattenmängden. FOTO: Anders Nilsson
   Bevattningarna styrs och övervakas via en app i mobiltelefonen.
  Bild 3/5 Bevattningarna styrs och övervakas via en app i mobiltelefonen. FOTO: Anders Nilsson
   Att rulla över potatiskupor är inga större problem för cornerarmen. Skulle något hända får Niclas ett larm i telefonen.
  Bild 4/5 Att rulla över potatiskupor är inga större problem för cornerarmen. Skulle något hända får Niclas ett larm i telefonen. FOTO: Anders Nilsson
   För att kompletteringsbevattna de delar av skiftena som inte nås av pivotbevattningen använder Niclas en Fasterholt slangupprullningsmaskin med flexibel slangutläggning.
  Bild 5/5 För att kompletteringsbevattna de delar av skiftena som inte nås av pivotbevattningen använder Niclas en Fasterholt slangupprullningsmaskin med flexibel slangutläggning.

  Innan de nya maskinerna kom på plats fanns nio bevattningsmaskiner i drift på gården. År 2016 fattades beslutet att investera i två pivotmaskiner från österrikiska Bauer som ersatte ungefär tre konventionella maskiner.

  – Fjolåret blev lite av en besvikelse för att det var så blött, men så här i efterhand var det samtidigt skönt att i lugn och ro kunna trimma in maskinerna säger Niclas Göransson.

  Ett stilla sus, ungefär som ett stilla sommarregn, är det som möter när vi närmar oss en av de två pivotbevattningsmaskiner som är i drift på gården.

  Skonsam bevattning

  Varje pivot har en längd på 336 meter kompletterat med en ledad hörnarm på 72 meter som viks in helt bakom pivoten när fältet blir för smalt. Pivotdelen rör sig med fast hastighet och olika storlek på vattenspridarna ger en jämn vattenmängd över hela dess längd. Den ledade armen styrs med GPS och RTK-signal för extra precision, med en egen basstation. Det är ett komplicerat förlopp att styra vattenmängden när armen ska ”köra ikapp” pivoten då fältet blir bredare och sakta in då det smalnar av. För att klara detta använder hörnarmen sekvensstyrning som styr vattenmängden ner på munstycksnivå.

  En av fördelarna, förutom arbetsbesparingen, är den effektiva och skonsamma bevattningen. Ett varv för pivoten tar ungefär ett dygn och den lägger 5 millimeter per varv.

  Den aspekt som tillsammans med den bekväma skötseln av anläggningen fällde avgörandet när Niclas Göransson valde bevattningssystem, var den låga energiförbrukningen. Grova ledningar med en diameter på 160 millimeter hela vägen från pumpen och ut på pivoten gör att tryckfallet blir minimalt.

  Det krävs för lönsamhet

  – Med en effekt på 55 kilowatt pumpar vi ut 200 kubikmeter vatten i timmen till de två maskinerna. Normalt ger samma effekt ett flöde på bara 120 kubikmeter, så det är en markant besparing säger Niclas Göransson.

  Arronderingen har stor betydelse för att kunna använda den här typen av bevattningsmaskiner. För att kunna använda de två pivotmaskinerna fick han ändra skiften och flytta på en markväg.

  – Det finns så klart en ekonomisk brytpunkt för den här typen av investering. För att få ekonomi krävs en areal på minst 20 hektar, lite beroende på gröda säger Niclas Göransson.

  LÄS OCKSÅ: Allt fler samtal till bondekompis från oroliga lantbrukareLÄS OCKSÅ: Risk för katastrofskörd i SverigeLÄS OCKSÅ: Torkan kan kosta danska jordbruket sex miljarder

  Bevattningsmaskinen

  Pivotlängd: 336 meter

  Ledad arm: 72 meter

  Vattenmängd: 100 m3 per maskin och timme

  Kostnadcirka: 1 000 000 kronor (varav cornerarm 400 000 kronor)

  Köpingehus Lantbruks AB

  Areal 320 hektar

  Varav:

  Potatis 100 hektar

  Spannmål 100 hektar

  Sockerbetor 40 hektar

  Lök 20 hektar

  Majs 15 hektar

  Relaterade artiklar

  Till toppen