Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 januari

  Studio ATL - möbelfabrikören som tänker småskaligt

  Entreprenören Erik Hjärtfors tänker dra igång en branschförening för småskalig träförädling. Och starta en husfabrik för fritidshus.

  Erik Hjärtfors möbler med robusta bordsskivor med vankant och ben av grenar har synts både i tv och i inredningsmagasin.

  Han är full av kluriga idéer och vill nu samla skogsägare som vill hitta en utkomst på skogsgården, vid sidan av virkesproduktion för timmer och massaved.

  Han tänker sig en branschförening med namnet Träforum, och ett nätverk med namnet Trätorget. Siktet är inställt på en dag under Skogsnäringsveckan nästa år.

  Erik Hjärtfors sneglar på hur branschen för småskaligt mathantverk har utvecklats, och vill åstadkomma något liknande för småskalig träförädling.

  Som en parallell till Eldrimner vill Erik Hjärtfors starta ett nationellt resurscentrum under namnet Yggdrasil, där man ska kunna få hjälp att utveckla sin träförädling.

  Ekolyxbyggen

  – Eldrimner i Jämtland är en bra föregångare och det bästa exemplet vi har på landsbygdsutveckling där man har tagit övergripande greppet om en bransch och ditt alla i hela Sverige åker för att lära sig sylta safta och baka surdegsbröd. Och kunde vi göra motsvarande sådan satsning, till exempel i Småland, säger han.

  Samtidigt som Erik Hjärtfors driver på för att fler ska jobba med småskalig träförädling skalar han själv upp sin verksamhet.

  I husfabriken i Näshult är det tänkt att han ska tillverka det nya fritidshus han tagit fram. Stugan består av grova sågade stolpar i skiftesverk med infrästa stora fönster. Husen ska vara självförsörjande på el genom solpaneler. Konceptet kallas ekolyx.

  Tanken är att turistentreprenörer ska placera de enkla husen på natursköna platser, och kunna locka turister att bo på landet.

  Tror på turism

  – Man vill kunna se ut och se den här skogskanten, ängen eller sjön. Då blir det naturligt att det är mycket glas som måste in när man designar ett fritidshus för södra Sverige.

  Erik Hjärtfors hoppas få så mycket snurr på verksamheten att småsågare kan legotillverka de grova stommarna på 25×25 centimeter av tall ur deras egen skog.

  En förutsättning är kapital och han hoppas locka investerare på landsbygden som väljer att satsa på turism i stället för aktier.

  – Landsbygden har enorma resurser med material och platser, men vi har väldigt lite kapital på landsbygden.

  Se den längre intervjun med Erik Hjärtfors på ATL-TV, eller ladda ned podden;

  Om du hellre vill lyssna på intervjun i poddformat hittar du det nedan:

  Erik Hjärtfors

  Yrke: vd Lövsjö Loghouse AB

  Ålder: 45

  Bor: Lövsjö, Åseda.

  Skog: 31 hektar.

  Familj: Flickvän.

  Aktuell: Startar husfabrik för fritidshus.

  Brinner för: Småskalig träförädling på gården.

  Erik Hjärtfors om:

  • Hur man får inredning att se gammal ut:

  ”Visst har jag lärt mig att fuska om det behövs, men det är absolut enklaste är att plocka material som är gammalt, plocka ned en gammal lada och ta golven där hästarna har gått med sina broddar på hästskorna och gjort tryckmärkena som mina kunder uppskattar så mycket.”

  • Hur man kan få ut 100 000 kronor på en gammal frötall:

  Jag använder grenarna till en hammock, bordsben och pallar. I bottenstocken finns en spiraltrappa, och så ett par stockar att såga upp och göra bordsskivor av.”

  Eldrimner

  Grytan som grisen Särimmer kokades i enligt den fornnordiska mytologin.

  Yggdrasil

  Det evigt gröna askträd som sträcker sig från underjorden, genom de levandes värld och upp till himlen enligt den fornnordiska mytologin.

  Läs mer om

  Till toppen