Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2017

  Studio-ATL: Köttkämpe hämtar kraft hos korna

  Hon tog strid mot upphandlingslagarna för att svenskt kött ska serveras i skolorna. Möt Annette Gustawson i ATLs Jul-TV.

  – I grund och botten handlar det om en otrolig drivkraft för mina kor. Jag älskar att jobb med mina kor, säger Annette Gustawson, som för en envis kamp för mer svenskt kött i offentliga kök.

  – Det är helt sjukt att vi ha de här hårda upphandlingslagarna. Den billiga utländska maten är producerad på ett sätt som gör att vi skulle kunna få fängelse eller djurförbud, det är inte klokt.

  Annette Gustawson är sannolikt den bonde som utan att vara förtroendevald på högre nivå har betytt mest för att det ska serveras svenskt kött till barn i skolan.

  Hon skriver debattartiklar, håller föredrag och driver Facebooksidan Svensk mat i skolan åt våra barn! med över 6 000 medlemmar.

  Upphandligslagar

  – Det är helt sjukt att vi ha de här hårda upphandlingslagarna. Den billiga utländska maten är producerad på ett sätt som vi skulle kunna få fängelse eller djurförbud för, det är inte klokt.

  Annette Gustawson krävde att kommunen av etiska skäl skulle ge hennes barn mat producerad enligt svensk djurskyddslag och svensk miljölagstiftning. Hennes och andras kamp tycks långsamt ge resultat. Mellan 2012 och 2016 har andelen svensk fågel och köttprodukter ökat något i offentlig upphandling. Framförallt har oberett fågelkött ökat. För svensk ost är dock trenden vikande, enligt en rapport från LRF.

  Svensk standard

  Ett problem är att lagen inte tillåter att ställa krav att det som upphandlas ska vara svenskt. Men det går att ställa krav att det ska motsvara svensk standard.

  – Ja, svenska regler med djurskydd och betesdrift och allt det här. Då kan man utesluta en stor del. Och det kött som ändå kommer in, det har ändå konkurrerat med oss på ungefär samma villkor.

  Anette Gustawson har varit förtroendevald både inom LRF och Arla. Och har fått frågan om hon kan tänka sig att ta uppdrag på högre nivå. Men tackat nej.

  – Det är rätt skönt att gå där ute bland korna och skrapa lite skit, rykta någon ko och fundera över de stora frågorna. Och påverka som jag gör med debattartiklar och sociala medier, jag tror det passar mig alldeles utmärkt.

  Sen en längre intervju med Anette Gustawsson på ATL TV:

  Annette Gustawson

  Ålder: 43

  Bor: Billinge, Norrtälje.

  Familj: Man Jacob, två barn.

  Produktion: Ekologisk mjölk.

  Kor: 130

  Mark: 340 hektar åker och naturbete.

  Aktuell: ständigt nya debattartiklar.

  Anette Gustawson om

  • senaste semestern:

  ”Det var i somras, då åkte vi till Åland ett och ett halvt dygn. Det var en golfresa, vi spelade minigolf två gånger.”

  • om varför mjölk från gårdsmejeri borde kosta 25 kronor litern:

  ”Jag önskar att alla som kör igång med automatmjölk i butik vågar lägga sig ganska högt. För det är en unik produkt vi har, den är gårdsspecifik, och ingen mjölk är den andra lik”.

  Om du vill lyssna på intervjun i poddformat hittar du det nedan:

  Relaterade artiklar

  Till toppen