Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 1999

  Strid om vitaminer i frukostflingor

  Köttkrig må råda på kontinenten, men i Norge är det frukostflingorna som väcker heta känslor.
  Om inte Norge inom två månader presenterar hållbara argument hamnar de norska flingorna i EU-domstolen.
  Saken är nämligen den att Norge är emot att ”berika” livsmedel med vitaminer och mineraler som inte finns där från början.
  Kelloggs cornflakes, som tillsätts bland annat B-vitamin och järn, går bra att sälja överallt men inte i Norge. Nu har ESA, det norska organ som ser till så att Norge lever upp till sina förpliktelser i EES-avtalet, hotat med EU-domstolen.
  På Kelloggs nordiska kontor i Köpenhamn hävdar man att det är för dyrt med en särskild produktionslinje för Norge, och att det är en viktig principsak att folk ska kunna välja om de vill få sin dagliga järndos från ”getost eller cornflakes”.
  Norska regeringen hävdar sin princip, nämligen att inte tillåta en utveckling mot tillsatser av ämnen i olika livsmedel som inte naturligt hör hemma där.
  – Vitaminer låter så sunt, men för mycket av nästan alla ämnen kan vara skadligt. I Norge tillåter vi därför bara berikning om det kan dokumenteras att befolkningen får i sig för lite av ett näringsämne, säger Knut Inge Klepp, Statens råd för kost och fysisk aktivitet.
  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen