Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 april 2020

  Stressig väntan på arbetskraft

  Det går trögt att matcha arbetslösa svenskar till säsongsjobb i jordbruket. Odlarna avvaktar, men samtidigt gör det varma vädret att tiden är knapp.

   Marcus Söderlind, ordförande LRF Trädgård, menar att coronapandemin gör det svårare att rekrytera som vanligt.
  Marcus Söderlind, ordförande LRF Trädgård, menar att coronapandemin gör det svårare att rekrytera som vanligt. FOTO: Marie Henningsson

  Den senaste veckans värme gör att det växer snabbt i växthusen i Sverige. Och samtidigt märker LRF Trädgård att fler medlemmar hör av sig om att personal från EU-länder inte tar sig in i Sverige. De har fastnat vid olika gränser eller inte kommit i väg från sina hemländer.

  Rådet är att utländska medarbetare får anställningsavtal där det tydligt står vart man är på väg och hos vem man ska arbeta. Men osäkerheten är ändå stor, och det varma vädret ökar risken för att man måste börja skörda tidigare.

  – Stressen har ökat kring att få in folk bara de senaste dagarna, säger Marcus Söderlind.

   Sandra Lennartsson, Hvilan Utbildning, skulle önska att fler odlare kontaktade dem.
  Sandra Lennartsson, Hvilan Utbildning, skulle önska att fler odlare kontaktade dem. FOTO: Hvilan

  Nya matchningssajter

  Samtidigt har det de senaste veckorna skapats flera matchningssajter för att hjälpa odlare att hitta svensk arbetskraft. Jordbruksakuten.com är en sådan, som på en vecka fick över 1 000 intresseanmälningar från folk utan jobb. De har kontakt med flera odlare som är intresserade av arbetskraft från mitten av maj och framåt, men hittills har de inte anställt några personer, skriver grundarna i ett mejl till ATL.

  Många odlare avvaktar med att rekrytera arbetslösa svenskar, men det finns en beredskap. Hvilan utbildning har startat en snabbutbildning inom växthus och frilandsodling för arbetssökande. En första grupp utbildas i Skåne för att bli färdig i maj.

   Många förväntar sig också att arbetskraft från tredje land, som Ukraina och Vitryssland, ska kunna komma till skörden.
  Många förväntar sig också att arbetskraft från tredje land, som Ukraina och Vitryssland, ska kunna komma till skörden. FOTO: Ann Lindén

  Omkring 250 arbetslösa personer vill gå kurserna som ska ges på fler orter. Men det är svårt att hitta intresserade arbetsgivare.

  – Många har behövt hjälp väldigt snabbt, men sedan inte alls. Vi kontaktar många arbetsgivare, men skulle vilja att fler kontaktar oss, säger Sandra Lennartsson, nationell samordnare på Hvilan utbildning.

  Företaget behöver veta hur många personer de ska utbilda.

  – Vi kan behöva trycka på stoppknappen om efterfrågan inte finns. Men vi är beredda på att det ska kunna bli ett behov av folk att rekrytera, även om gränserna öppnas.

  LÄS OCKSÅ: Lyckad matchning löste personalbrist

  Satsning beredskap

  Arbetsförmedlingen driver den gröna jobbsatsningen ”Mer mat – fler jobb” tillsammans med bland annat Livsmedelsföretagen. Den ska vaska fram lant- och skogsarbetare bland alla 388 000 personer som är inskrivna på förmedlingen. Även om odlarna inte söker folk just nu, fungerar satsningen som en beredskap om det blir bemanningskris under skörden. Det menar Klaes Hallberg, projektledare vid Arbetsförmedlingen.

  – Men vi är medvetna om att många av de jobbsökande, precis som svenska folket i stort, inte har någon aning om vad det innebär att jobba på lantbruk. Men vi försöker vara så tydliga vi kan om vad jobben innebär.

  Men mycket rekrytering sker givetvis utan myndigheternas inblandning. Ett första samtal till hotellet eller restaurangen på orten kan räcka långt.

  – Har du stått i disken på restaurang eller städat på hotell, då kan du sköta mycket i fält. Men det är skillnad om man ska ha förstärkning med några personer eller hundratals jordgubbsplockare. Vi har gästarbetare för att vi har korta säsonger på två till fyra månader. Det är väldigt få svenskar som vill ha de jobben, säger Marcus Söderlind.

  Lagt tid på ansökningar

  Många förväntar sig också att arbetskraft från tredje land, som Ukraina och Vitryssland, ska kunna komma till skörden. Men redan nu finns det fall där personer med tillstånd har portats vid svenska gränsen, enligt LRF.

  – Det finns en stor oro kring detta. Man har lagt mycket tid och pengar på ansökningarna för att få hit de här personerna. Och det är ju personal som ofta kommit år efter år. De är duktiga och de här jobben är viktiga även för deras familjer, säger Marcus Söderlind.

  Så många beviljades arbetstillstånd 2019

  6 162 arbetstillstånd beviljades för personer utanför EU/EES i yrken inom gröna näringar, exempelvis plantörer, skördearbetare, bärplockare.

  Totalt beviljades 21 950 arbetstillstånd för personer utanför EU/EES 2019.

  Siffrorna inkluderar inte praktikanter.

  Källa: Migrationsverket.

  LRF vill att arbetsgivaravgiften halveras

  LRF:s vd Anna Karin Hatt föreslår bland annat halverad arbetsgivaravgift för de företag som tar emot personal från en annan bransch. LRF vill också att det ska utgå ett bidrag för anställda som kommer från ett jobb med högre lön. Här kan du läsa mer om LRF:s förslag.

  Matchningar för gröna jobb

  På kort tid har det kommit flera sajter för att matcha arbetslösa och permitterade med jordbruksföretag som behöver folk.

  Mer mat – fler jobb

  Ett projekt som drivs av Arbetsförmedlingen, LRF, Livsmedelsföretagen och Eldrimner. Ska ge arbetsgivare efterfrågad kompetens och arbetssökande arbete inom de gröna näringarna.

  Jordbruksakuten.com

  En sajt där användarna registrerar sig och som kopplar ihop jordbrukare med inhemsk arbetskraft. Enligt sajtens skapare har över 1 000 svenskar ansökt om att jobba i jordbruk.

  Skordetid.se

  Kräver inlogg och att användaren registrerar sig. Oklart hur många som använder tjänsten och om den har lett till några matchningar.

  Gronajobb.se

  Marknadsför sig som den största samlingsplatsen för gröna jobb. Sajten har på grund av covid-19 uppdaterat sökfunktionen så att det ska gå att filtrera på olika anställningstyper.

  Hjälp söker bonde

  En öppen grupp på Facebook där man under respektive län kan lämna kommentarer om man behöver folk eller om man har möjlighet att jobba. Gruppen har cirka 800 medlemmar. Ett fåtal kommentarer fanns på sidan den 20 april.

  Hortoplock.se

  En ny samlingssajt med länkar till olika matchningstjänster som finns för gröna jobb. Länkar dock bara till de nämnda sajterna i den här faktarutan.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen