Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 maj 2018

  Kommun köper in sig i andelsjordbruk

  Strängnäs kommun har köpt in sig i Hornuddens andelsträdgård. Syftet är inte i första hand att förse köken med lokala ekologiska grönsaker utan att få praktisk kunskap om matkvalitet.

  Mats Sjöstedt packar senapsblad, spenat, olika sorter sallater, övervintrad salladslök, ruccola och en del färska örter. På slutet lägger han ner tre blad ramslök. De allra första för säsongen.

  – Är det primör så är det, säger Karin Sjöstedt med eftertryck.

  Tillsammans driver de grönsaksodlingar, gårdsbutik och restaurang på Hornudden utanför Strängnäs. Framför allt deras tomater är sedan länge välkända bland Sveriges kockar.

   Karin och Mats Sjöstedt på Hornuddens Trädgård packar säsongens första grönsakslådor till andelsägarna. Till vänster Karin Lundell, måltidschef på Strängnäs kommun, och undersöker utbudet.
  Karin och Mats Sjöstedt på Hornuddens Trädgård packar säsongens första grönsakslådor till andelsägarna. Till vänster Karin Lundell, måltidschef på Strängnäs kommun, och undersöker utbudet. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Grönsakslådorna packas för de konsumenter som köpte in sig i andelsträdgården som Hornuddens Trädgård startade förra året. Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun, är på besök och får provsmaka en ny sallatsort som Mats packar ner. I juni kommer även några av kommunens kök att ta emot sina första grönsakslådor.

  Möjlighet till fortbildning

  Strängnäs har köpt 15 andelar i Hornuddens andelsträdgård, men framför allt har man köpt personalutbildning. Det är så Karin Lundell främst ser på affären, en möjlighet till fortbildning för en del av personalen.

  – Tittar man på kilopriset är detta en förlustaffär, men om man också ser det som personalutbildning blir det en annan sak. Jag kommer att få guldkantsgrönsaker där mina kockar får möjlighet att lukta och smaka på riktiga tomater, men framför allt tillgång till bra utbildning och en större förståelse för hur mat odlas och produceras, säger Karin Lundell.

  Grönsakslådorna kommer att levereras till fyra kök: två förskolor, ett äldreboende och till centralköket där grönsakerna troligen kommer att ätas av gymnasieelever. Tanken har varit att få en spridning i åldrar men också att välja ut de kök där det redan finns ett intresse bland personalen.

  ”En spott i havet”

  – Jag köper livsmedel för 22 miljoner kronor om året och denna affär som är värd 90 000 kronor är givetvis en spott i havet, men det innebär att folk får upp ögonen för alternativen när vi använder Hornudden i utbildningssyfte, säger Karin Lundell.

  För Hornudden är dock affären viktig.

  – Det betyder jättemycket, både ekonomiskt men framför allt att vi kommer att synas i matserveringarna, säger Karin Sjöstedt.

  Karin Lundell har jobbat mycket med hållbar mat. Hon var med och Krav-certifierade köken när hon tidigare arbetade som måltidschef i Eskilstuna kommun. I Strängnäs finns det uttalade mål om hållbara måltider och att hälften av maten ska vara ekologisk 2019.

  – Produktionsmetod är väldigt viktigt, men sedan kommer man in på produktionsplats också. Jag kan inte köpa all mat lokalt för ingen i min kommun vill betala fyra gånger mer för maten, men vi har samtidigt ett viktigt uppdrag att främja lokala företag.

  Förutom Strängnäs kommun är drygt 30 konsumenter också andelsägare och har betalt för sina grönsakslådor i förväg. En del av dem väljer också frivilligt att delta i arbetet med odlingarna.

   Michaela Paul och Karin och Mats Sjöstedt har fått en ny andelsägare i sitt grönsaksföretag - Strängnäs Kommun, här representerad av Karin Lundell.
  Michaela Paul och Karin och Mats Sjöstedt har fått en ny andelsägare i sitt grönsaksföretag - Strängnäs Kommun, här representerad av Karin Lundell. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen
   Karin Sjöstedt visar Karin Lundell krukodlade bönor som är tänkta att ge extra tidig skörd.
  Karin Sjöstedt visar Karin Lundell krukodlade bönor som är tänkta att ge extra tidig skörd. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  Viljan att lära är stor

  Michaela Paul sköter kontakten med andelsägarna, något som tar tid men också ger mycket positivt tillbaka. Intresset, engagemanget och viljan att lära sig mera är stor.

  – Att gå in som andelsägare i ett jordbruk och köpa mat direkt från producenten innebär en ganska stor förändring, från att köpa det man är sugen till att i stället använda det som är i säsong. Men man lär sig också vad som är kvalitet, säger Michaela Paul.

  Sedan tidigare har Tingsryd, Kramfors och Sollefteå kommuner köpt in sig i andelsjordbruk.

  LÄS OCKSÅ: Saluhall på nätet tar bort mellanhänderLÄS OCKSÅ: Många alternativ på liten gård

  Tips för dig som vill starta andelsjordbruk

  Inse att det tar tid att administrera och hålla kontakt med andelsägarna och se till att inkludera detta i priset.

  Var medveten om att målgruppen är heterogen och försök anpassa dig efter det. En del vill ha mycket kontakt och information, andra inte.

  Information är viktig. Man kan aldrig vara för tydlig. Gör gärna ett nyhetsbrev vid varje leverans.

  Du måste gilla att ha med folk att göra och även inse att du nu också blir pedagog. Den sociala och folkbildande biten är mycket viktig.

  Ska andelsägarna delta i arbetet på gården eller inte? Om de ska delta, inse att instruktion och handledning också kommer att ta tid.

  Blev det jättemycket purjo men ingen broccoli i årets skörd? Ge konsumenterna tips på hur de ska ta vara på purjon.

  Fördelar med andelsjordbruk

  Betalt i förskott, riskspridning

  Engagerade konsumenter

  Direktkontakt med konsumenter och kunder

  Hjälp i arbetet

  Stimulans till produktutveckling och innovation

  Nackdelar med andelsjordbruk

  Ett nytt moment i arbetet som kräver arbetstid

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen