Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 januari

  Stöttar lantbrukare vid kontroller

  Om en lantbrukare riskerar att få djuren omhändertagna kontaktar länsstyrelsen i Uppsala LRF:s omsorgsgrupp.

  – Vi är med för att stötta vår kollega, säger Tina Rudolphson på Bjelkesta gård.

   Tina Rudolphson är kontaktperson för Uppsala län i LRF Mälardalens omsorgsgrupp.
  Tina Rudolphson är kontaktperson för Uppsala län i LRF Mälardalens omsorgsgrupp. FOTO: Ann Lindén

  Lantbrukare som brister i djurskyddet kan också ha problem med ekonomi och hälsa. När djurskyddshandläggarna i Uppsala möter bönder som de misstänker mår dåligt kontaktar de LRF:s omsorgsgrupp.

  Ibland är LRF också med under själva kontrollen.

  – Vi kommer in för att djurskyddshandläggarna förstår att lantbrukaren behöver ett extra stöd. Men vi är aldrig där för att bedöma djurens välfärd. Vi är bara med som ett stöd för lantbrukaren, säger Tina Rudolphson, som föder upp köttdjur och är kontaktperson för Uppsala län i LRF Mälardalens omsorgsgrupp.

  Underlättar kommunikationen

  Att vara extra ögon och öron är en viktig uppgift.

  – Är du stressad tar du till dig sämre av den information du får. Vi försöker underlätta kommunikationen mellan lantbrukare och tjänstemän.

  Initiativet kan komma från länsstyrelsen, men det är alltid djurägaren som bestämmer om han eller hon vill ha stöd. Extra känsligt är det vid oannonserade kontroller.

  – Jag kan ju inte berätta när en sådan kontroll ska ske, men jag kan ringa och säga att länsstyrelsen har frågat oss om vi kan kolla med dig om du vill att vi ska vara med nästa gång de kommer, säger Tina Rudolphson.

  Dyrt för lantbrukaren

  Om djur omhändertas måste de stallas upp hos någon annan.

  – Vi förespråkar att djuren ska få slaktas eller säljas i stället. Annars kan det bli fruktansvärt dyrt för lantbrukaren. Det är en förfärlig smäll att först bli av med djuren, och sedan få en jättehög faktura för stallkostnaden.

  ”Inga tecken på aktivism”

  Några tecken på tjänstemannaaktivism har inte Tina Rudolphson noterat.

  – Jag kan inte säga att jag ser det inom djurskyddet och lantbruket på länsstyrelsen i Uppsala. Däremot vet jag ju att det finns i andra delar av Sverige, säger hon.

  Hon nämner en skogsbiolog på länsstyrelsen i Dalarna och en jurist på Kammarkollegiet, som blivit omskrivna i lantbrukspressen eftersom de varit aktiva för naturskyddet inom områden de bevakar.

  – Sedan har vi ju en tendens att, om det så bara är en eller två eller tre, låta det påverka attityden mot tjänstemän i övrigt. Det gör att man alltid blir orolig att det ska finnas en dold agenda även hos andra, säger Tina Rudolphson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen