Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  Stort uppsving för elbilar 2018

  I år slår elbilen igenom på allvar tack vare generösa bonuspremier och högre skatt på bensin- och dieselbilar. Det spår tankesmedjan Fores.

  FOTO: Ann Lindén

  – 2018 blir ett tudelat och omställningens år, säger Mattias Goldman, VD för Fores, i en intervju med Ny Teknik.

  Fores, som beskriver sig som en liberal och grön tankesmedja och vars största enskilda bidragsgivare är Centerpartiet, har gjort en prognos för bilförsäljningen under 2018.

  Bonus påverkar nybilsförsäljningen

  Vid halvårsskiftet införs ett bonussystem som gynnar el- och gasbilar och som får effekt på inriktningen av nybilsförsäljningen.

  – Vi tror att under första halvåret kommer folk skynda sig att köpa bilar med höga utsläpp, bilar som sedan får högre skatt. Under andra halvåret blir det en boom för elbilar som får 60 000 kr i bonus, och gasbilar som får 10 000. Det blir några viktiga kliv mot en fossilfri fordonsflotta, säger Mattias Goldman.

  Andra bidragande faktorer är att infrastrukturen förbättras och att det lanseras flera modeller. Det nya bonussystemet gäller heller inte bara för personbilar, utan även lätta lastbilar.

  Enligt Fores prognos kommer uppsvinget för laddbara bilar att bli stort – var tionde bil 2018 tror man kommer att vara en elhybrid eller ren elbil.

  Tror på diesel

  Under 2017 sjönk antalet sålda dieselbilar, något Fores tror kommer att fortsätta eller till och med accelerera. Men att säga att dieseln är död som drivmedel är nog för tidigt att säga.

  – När det kommer till nya personbilar, då är dieseln definitivt på väg ut. Men den befintliga dieselbilsparken kommer att fortsätta rulla och även den tunga trafiken kör på diesel. Därför behövs det miljödiesel, säger Mattias Goldman till Ny Teknik.

  LÄS ÄVEN: Rekord för vindkraftenPREMIUM: Formel 1-kunskap vässar lastbilarMER PREMIUM: Så håller du tjuvarna borta

  Till toppen