Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2020

  Stort tillslag mot maffian på Sicilien

  Italiensk polis har slagit till mot två maffiafamiljer på Sicilien som misstänks för att ha lurat EU på flera miljoner euro i jordbruksstöd.

   94 personer har gripits under gryningsräder, misstänkta för inblandning i maffiaverksamhet i Sicilien. Arkivbild.
  94 personer har gripits under gryningsräder, misstänkta för inblandning i maffiaverksamhet i Sicilien. Arkivbild. FOTO: Patrick Semansky/AP/TT

  Totalt har 94 personer gripits under gryningsräder, uppger åklagaren i Messina i ett uttalande. De som har gripits är bland annat högt uppsatta i två maffiafamiljer, en notarie, entreprenörer och offentliganställda som arbetar med finansiering till bönderna.

  De två maffiafamiljerna, från en stad i närheten av Messina på Sicilien, har enligt anklagelserna sedan 2013 begått bedrägerier för runt 10 miljoner euro (drygt 100 miljoner kronor) från EU, rapporterar italienska Rai24.

  För att lura till sig pengarna ska vissa personer ha tvingat till sig mark som ännu inte fick EU-bidrag.

  Hela bedrägeriet har varit beroende av medverkan av tjänstemän vid en lokal myndighet. De har enligt domaren Sergio Matroeni haft ”nödvändiga kunskaper för att infiltrera maffian in till den offentliga finansieringens centrum”, och där utnyttjat bristfälliga kontroller.

  48 av de som gripits har häktats. Resten har satts i husarrest, enligt polisen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen