Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 januari

  Stort sug efter skånsk-japanskt premiumkött

  Löberöd.

  Under pandemin slutade krogarna köpa exklusivt wagyukött från Frönshults gård. Men suget efter deras premiumkött finns kvar och i dag säljs det i butikskedjornas manuella köttdiskar.

   Eric och Christer Månsson, i bakgrunden, tittar till några av wagyukalvarna.
  Eric och Christer Månsson, i bakgrunden, tittar till några av wagyukalvarna. FOTO: Jonatan Jacobson

  Sedan 20 år har Christer Månsson på Frönshults gård arbetat med en avelsbesättning av köttrasen simmental. Sonen Eric Månsson fick idén att de även skulle testa den japanska rasen wagyu som är världsberömd för det möra, men dyra, marmorerade köttet som används i Kobebiffen.

   Eric och Christer Månsson, till höger, tror på en fortsatt efterfrågan för svenskt wagyukött.
  Eric och Christer Månsson, till höger, tror på en fortsatt efterfrågan för svenskt wagyukött. FOTO: Jonatan Jacobson

  2012 importerades de första embryona och sedan 2018 går ungefär fyra renrasiga wagyu-stutar till slakt per år. Frönshults wagyu får varken massage eller choklad men resultatet blir lyckat ändå.

  – Det där är nog mest en myt, utomlands får de nog mer soja än choklad. Våra wagyu äter uteslutande gräsensilage vilket ger mer smak och köttet blir väldigt marmorerat och mört. Det gäller stora delar av djuret och inte bara de ädla bitarna, säger uppfödaren Christer Månsson.

   Wagyu är nästan snällare än simmental och kalvningarna är väldigt smidiga, säger Christer Månsson.
  Wagyu är nästan snällare än simmental och kalvningarna är väldigt smidiga, säger Christer Månsson. FOTO: Jonatan Jacobson

  För att få den höga fetthalten med den karakteristiska marmoreringen krävs rätt genetik och lång uppfödningstid. Det tar runt fyra och ett halvt år innan gårdens renrasiga stutar skickas till slakt. Priset blir därför högt även om det gått ner de senaste åren.

  – Vi tar ungefär 2 000 kronor kilot för de ädla delarna, det tror jag är konkurrenskraftigt jämfört med import från USA och Australien. Vid import handlar det dessutom oftast om korsningar som blir slutgödda på spannmål, säger säljansvarige Eric Månsson.

   Eric Månsson.
  Eric Månsson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Korsning med holstein

  För några år sedan började Frönshults också med korsningar mellan wagyu och holstein genom ett samarbete med Bollerups naturbruksgymnasium. Kombinationen wagyu-holstein är vanligt förekommande i Japan och ger en kortare uppfödningstid men med fortsatt fin köttkvalitet.

   Rasen wagyu har blivit känd för att ge ett av världens dyraste kött.
  Rasen wagyu har blivit känd för att ge ett av världens dyraste kött. FOTO: Jonatan Jacobson

  För ädla detaljer från korsningar tar Frönshults ungefär 600 till 800 kronor kilot.

  – Det köttet får inte lika mycket fett som i renrasigt, men det blir ändå ett väldigt mört och marmorerat kött. De djuren tar 24 till 27 månader att föda upp, säger Christer Månsson.

  Tidigare levererade gården en stor del av wagyuköttet till krogar som AG i Stockholm och Meat i Lund, men pandemin satte stopp för den marknaden. Nu säljs i stället köttet från renrasiga wagyu och holsteinkorsningar främst till Icas och Coops manuella köttdiskar.

  – Det har funkat bra, de har köpt allt vi haft och det känns som att efterfrågan bland privatkonsumenter har ökat under året. Det kan vara en coronaeffekt att folk äter mer hemma, men det handlar nog också om att fler vet vad wagyu är i dag, säger Eric Månsson.

   Wagyukött har en tydlig marmorering.
  Wagyukött har en tydlig marmorering. FOTO: Frönshults gård

  Fördubblad besättning

  Sedan 2015 har besättningen fördubblats, när ATL var på besök i början av december fanns med simmental inräknat totalt 120 djur på gården. Sedan dess har ungefär 40 nya kalvar tillkommit.

  Tanken är att fortsätta försäljningen till butik även när pandemin lagt sig.

  – Det tar nog flera år innan restaurangbranschen återhämtat sig och tyvärr vill krogarna bara ha biff och entrecote. För att uppfödningen ska bli lönsam måste det gå att sälja kött från hela djuret, säger Eric Månsson.

  De tycker sig även märka av att konsumenterna numera bryr sig mer om att varan är närproducerad än om den är ekologisk.

  – Det är bättre att ha en sund helhetslösning än att få en logga som det står eko på. För oss är Lund, som ligger en kvart bort, faktiskt en starkare marknad än Malmö, säger Eric Månsson.

   Än så länge finns troligtvis inte mer än en handfull uppfödare av renrasig wagyu i Sverige.
  Än så länge finns troligtvis inte mer än en handfull uppfödare av renrasig wagyu i Sverige. FOTO: Jonatan Jacobson

  Frönshults gård

  Bolagsform: Uppfödningen utförs i enskild firma.

  Antal anställda: En.

  Omsättning: 2–2,5 miljoner kronor per år.

  Resultat: ”Det går ihop, mycket återinvesteras.”

  Areal: 50 hektar vallodling.

  Antal djur: Vid ATL:s besök totalt cirka 120 djur. I besättningen finns runt 60 renrasiga simmental, 20 renrasiga wagyu och 40 wagyu-holstein samt några angus.

  Maskinpark: ”Vi samarbetar med kompisen Göran Mårtensson om de tunga jobben så här finns inte mycket maskiner.”

  Storlek på investering: Det nya stallet blev klart 2017 och kostade cirka 1,5 miljoner kronor.

  Kalkyl vid investering – så räknar vi: ”Det är ingen superinvestering för det djurantalet. Vi gjorde bidragsansökningar och alla projekteringsjobb själva för att hålla nere kostnaderna.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Djuren äter i princip bara egenodlad ensilage, det är bara simmentaltjurarna som går till avel som får lite kraftfoder.”

  3 tips från Eric och Christer Månsson:

  • ”Handla inte för mycket grejer, håll nere maskinkostnaderna.”

  • ”Det här är en nisch som är roligare att jobba med och frågan är hur länge till som det är lönsamt med bulkproduktion.”

  • ”Utgå från vad konsumenterna vill köpa men på ett sätt så att du själv kan sätta försäljningspriset, det måste finnas en efterfrågan.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen