Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april

  Kommuner vill ha närodlade morötter

  ”Det är stort sug efter närodlade morötter. Vår odlarförening levererar till alla kommuner i Östergötland, säger Peter Karlsson”, ägare till Valla Skattegård i Vadstena.

   – Lokalt odlade grönsaker har blivit viktigt för kommunerna, det är något som de väljer att marknadsföra, säger Peter Karlsson, ägare till Valla Morötter i Vadstena.
  – Lokalt odlade grönsaker har blivit viktigt för kommunerna, det är något som de väljer att marknadsföra, säger Peter Karlsson, ägare till Valla Morötter i Vadstena. FOTO: Privat

  Peter Karlsson och hans fru Ewa Ahlstedt har odlat morötter på den bördiga jorden mellan sjöarna Vättern och Tåkern i 35 år. De är sjunde generationen som bedriver jordbruket på den gamla skattegården i västra Östergötland.

  De odlar grönsaker på cirka 25 hektar. Det brukar bli cirka 1500 ton morötter och 100 000 knippen krondill per säsong.

  – Vi ser en allt större efterfrågan på närodlat. Det är något vår förening, Mellansvenska odlare, jobbat för i alla år. Nu har vi äntligen nått fram och det är otroligt roligt, säger Peter Karlsson.

  Hållbarhet sätter trenden

  Mellansvenska odlare har vunnit alla kommunala upphandlingar i Östergötland. Det har med åren blivit generellt mycket lättare att sälja lokalt odlade grönsaker.

  – Det har blivit viktigt för kommunerna, det är något som de väljer att marknadsföra, säger Peter Karlsson.

  Det växande intresset för miljöfrågor, klimat och närodlade grönsaker är en tydlig trend.

  – Nu talar kommunala upphandlare om närodlat, politiker gör det, Greta Thunberg gör det, skolbarnen gör det – ja, alla gör det, även om det egentligen inte är något exakt begrepp, konstaterar Peter Karlsson.

   Här är 10 ton morötter upptagna och en vagn körs hem till kyllagret för att kylas ned till 0,2 grader för att kunna lagras. Under skörden lämnar en sådan här vagn fältet var 20:e minut.
  Här är 10 ton morötter upptagna och en vagn körs hem till kyllagret för att kylas ned till 0,2 grader för att kunna lagras. Under skörden lämnar en sådan här vagn fältet var 20:e minut. FOTO: Privat

  Då börjar morotsskörden

  I månadsskiftet juli-augusti börjar morotsskörden på Valla gård. Skörden är helt automatiserad, men sortering, paketering och utlastning sker manuellt. Odlingen är konventionell och certifierad enligt Svenskt Sigills standard Integrerad Produktion, IP.

  – Vi vill komma igång så tidigt vi kan, men konsumtionen tar inte fart förrän skolorna börjar och människor kommer tillbaka från semestrarna.

  I Östergötland är morötter en tidig höstprimör, medan de första skånska numera är klara redan i början av juni. I förra veckan såddes morötter på Möllegården utanför Löddeköpinge i Skåne och täcktes med plastfilm. Där står också höstmorötterna kvar i jorden under ett täcke av halm och skördas ända in i maj.

  – Vi kan inte alls mäta oss med Skåne, men vi försöker komma igång så tidigt vi kan, säger Peter Karlsson.

  Utseende och smak

  De tidigaste sorterna på Valla ger skördar på ungefär 25 ton morötter per hektar, medan de sena höstsorterna ger 85-90 ton per hektar.

  Konsumenterna vill ha morötter som är både är snygga och smakliga.

  – De ska vara hållbara, fräscha och krispiga – och det sker hela tiden en utveckling på frösidan. Vi odlar inte alls samma sorter som vi gjorde för fem år sedan.

  Nästan självförsörjande

  Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. Nio av tio morötter är odlade i landet. Den totala skörden 2017 var 109 miljoner kilo. Knappt 60 procent av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25 procent på Gotland. Andra län med större odlingsarealer är Östergötlands, Hallands och Örebro län.

  Källa: Svenskmärkning AB, som ägs av Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF.

  De största odlarna

  Mariannes Farm i Strövelstorp, mellan Ängelholm och Helsingborg,

  grundades 1927. Marianne Härning-Nilsson är VD.

  Omsättning: 128 miljoner kr (dec 2017)

  Antal anställda: 46

  Nyskördade Morötter på Lyckås Gård i Fjälkinge på Kristianstadsslätten har odlat morötter sedan 1970-talet.

  Omsättning: 123 milj (juni 2018)

  Antal anställda: 34

  Ryftes Grönsaker i Visby på Gotland. Karin Andersson är VD.

  Omsättning: 106 miljoner kr (dec 2017)

  Antal anställda: 47

  Widegrens Gård i Romakloster på Gotland. Olof Ansén är VD.

  Omsättning: 60 miljoner kr (juni 2018)

  Antal anställda: 30

  Möllegårdens Morötter i Löddeköpinge i Skåne. Erik Christensson är VD.

  Omsättning: 31,5 miljoner kr (sep 2017)

  Antal anställda: 0

  Stora Tollby Gård i Fole, 15 kilometer öster om Visby på Gotland. Andreas Wiklund är VD.

  Omsättning: 23,6 miljoner kr (dec 2017)

  Antal anställda: 13

  Relaterade artiklar

  Till toppen