Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2019

  Stort stöd för bevarad jordbruksbudget

  20 av EU:s medlemsländer vill ha en jordbruksbudget på samma nivå som i dag.

   Med stor sannolikhet blir Phil Hogan handelskommissionär i den nya EU-kommissionen som, om allt går enligt planerna, tillträder den första november.
  Med stor sannolikhet blir Phil Hogan handelskommissionär i den nya EU-kommissionen som, om allt går enligt planerna, tillträder den första november. FOTO: Irish Independent/EYEVINE/TT

  En majoritet av jordbruksministrarna stöttade vid veckans jordbruksministerråd ett uttalande om att jordbruksbudgeten inte kan minska.

  – Den nya jordbrukspolitiken måste hjälpa Europas bönder att möta ett antal utmaningar. Den måste därför ha en budget som motsvarar de utmaningarna, sa Frankrikes jordbruksminister Didier Guillaume vid rådsmötet i Luxemburg.

  Kräver svar om budgeten

  I EU-kommissionens förslag till nästa långtidsbudget skärs jordbruksdelen ned med ungefär fem procent. Storleken på budgeten, och fördelningen inom den, är en fråga för medlemsländernas regeringschefer. Frågan ska upp på veckans toppmöte och ambitionen är att medlemsländerna ska vara överens före årsskiftet. Många av jordbruksministrarna slog under diskussionen om den jordbrukspolitiska reformen fast att de inte tänker fatta några beslut om reformen förrän de vet hur budgeten ser ut.

  – De säger att de inte vill underteckna något innan de sett pengarna i budgeten. Jag har respekt för det, sa EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vid en presskonferens måndag kväll.

  Tidigare har irländaren besvarat krav på besked om budgetens slutgiltiga form med att påpeka att de som beslutar om budgeten har minst lika stor rätt att veta vad pengarna ska gå till innan de bestämmer sig. Ändringen i ton kan bero på att Phil Hogans tid som jordbrukskommissionär snart är över och just den delen inte kommer vara hans omedelbara problem längre, även om han blir kvar i EU-kommissionen som handelskommissionär.

  Plan B under bearbetning

  Men det kan också handla om att EU-kommissionen nu officiellt gett upp hoppet om att den nya jordbrukspolitiken ska vara klar att sjösätta till 2021, då den gällande politiken går ut. Efter att länge insisterat på att det inte fanns, och inte behövdes, någon Plan B för en försenad reform, meddelade Phil Hogan vid det informella jordbruksministerrådet i Helsingfors i slutet av september att förberedelser görs för övergångsvillkor.

  – Vi diskuterar internt i kommissionen när vi ska offentliggöra ett förslag om övergångsregler. Det kommer antagligen att gälla i ett år, sa jordbrukskommissionären vid mötets avslutande presskonferens.

  Relaterade artiklar

  Till toppen