Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2018

  Grön obligation övertecknad tre gånger om

  Landshypotek Banks gröna obligation har övertecknats tre gånger om. Det ger Landshypotek Bank en billigare finansiering.

   Intresset för Landshypotek Banks gröna obligation var stort vid onsdagens emission.
  Intresset för Landshypotek Banks gröna obligation var stort vid onsdagens emission. FOTO: MOSTPHOTOS

  Intresset bland investerare för Landshypotek Banks gröna obligation var mycket stort vid onsdagens emission och obligationen på 5,25 miljarder kronor övertecknades tre gånger om.

  Det är den största gröna emissionen som gjorts på den svenska marknaden och framgången kan leda till att Landshypotek Bank nu går vidare och tar fram ytterligare gröna produkter

  Lejonparten av investerarna var svenska institutioner men även internationella placerare var delaktiga i emissionen.

  Nu ska Landshypotek Bank jobba för att få en större del av lånestocken på 68 miljarder kronor klassad som grön och bli ännu bättre på att sprida räntefördelarna ut mot kund.

  Räntenivån vid onsdagens emission låg 5-6 punkter under bankens vanliga upplåning, enligt Åke Källström, treasurychef på Landshypotek Bank.

  Möjlighet till gröna bolån

  Han tycker dock att är för tidigt att säga vad emissionen innebär för Landshypotek Banks kunder.

  – Tittar man på den här finansieringen blev den billigare än den vanliga finansieringen. Det ger ju oss ett bra incitament till att fortsätta arbete med att hitta mera gröna tillgångar och verkligen göra en ansträngning där, säger Åke Källström.

  Han pekar till exempel på möjligheten för Landshypotek att ge ut gröna bolån.

  Tanken är också att Landshypotek Bank nu ska jobba för att få en större del av lånestocken på 68 miljarder kronor klassad som grön och bli ännu bättre på att sprida räntefördelarna ut mot kund.

  – Även om det kanske inte direkt kan lämnas som en ränterabatt till kunderna kommer det ju att öka medlemmarnas värde i banken, säger Åke Källström.

  LÄS OCKSÅ: Vill se fler lantbrukare ge ut obligationerLÄS OCKSÅ: Sveaskog höjer resultatet

  Till toppen