Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 december 2017

  Stort intresse av liten skala

  Små lantbruksmaskiner kan också locka stor publik. Det vet Peter Utberg, som samlat modeller sedan 1973. I år reste han för sjunde gången till Zwolle i Nederländerna och jättemässan för lantbruksmaskiner i miniatyr.

  Besökare i tusental kom till den internationella mässan för lantbruksmaskiner i liten skala som arrangeras i Nederländerna. Samlare av modeller reser en lång väg för att titta, beundra och kanske köpa något objekt som kan fylla ett hål i samlingen.

   Att samla på modeller är en hobby som finns i hela världen. I Sverige finns modelltraktorklubben som har flera modellbyggare i sin medlemskår. Just den här modellen visades på en mässa i Borlänge.
  Att samla på modeller är en hobby som finns i hela världen. I Sverige finns modelltraktorklubben som har flera modellbyggare i sin medlemskår. Just den här modellen visades på en mässa i Borlänge. FOTO: Niklas Larsson

  Peter Utberg har samlat modeller sedan 1973. En favorit genom åren har varit märket Britains och därifrån har han i stort sett allt. Hemma finns cirka 600 modeller fördelade på tre ställen och tanken är att bygga såväl montrar som landskap i framtiden.

  Intresset för maskiner kom naturligt då föräldrarna var lantbrukare och leksaksaffären var ett populärt besök i unga år. En del i hans omgivning har inte alltid förstått intresset för att samla på ”leksaker”. Men de förstod hobbyn när Peter visade hur mycket en populär modell kan vara värd när den säljs på en webbauktion.

  Montrar

  Att det är modeller och inte leksaker han samlar på i vuxen ålder förstår man när Peter Utberg beskriver hur han vill förvara dem på bästa sätt:

  – I ett av husen ska jag försöka få upp lite montrar så man får det inom glas för står det ute dammar det igen. Det går inte att få rent.

   Volvo BM är en populär traktor även i liten skala i Nederländerna. På hyllan under modellen av en Oliver ses en tidigare klubbmodell av T 814 i kartong.
  Volvo BM är en populär traktor även i liten skala i Nederländerna. På hyllan under modellen av en Oliver ses en tidigare klubbmodell av T 814 i kartong. FOTO: Peter Utberg

  På gården utanför Brastad i Västergötland finns även lantbruksmaskiner i full skala. Favoritmärken bland traktorerna är Nuffield och Leyland det finns totalt sju stycken i garagen. De engelska traktorerna är favoriter även i modellsamlingen.

  I år var det sjunde gången som han reste till Zwolle i Nederländerna där mässan för modeller av lantbruksmaskiner arrangerades för 29:e gången. Mässan ryms i en stor ishall och öppnar sina portar under en helg i november. Det kom åtta tusen besökare. De flesta besökarna kommer från Europa men det händer att såväl amerikaner som japaner kommer dit.

  Radiostyrt växer

  – Det som ökar år från är att de bygger upp dioramor. Stora landskap i olika miljöer. Radiostyrt ökar också, berättar Peter.

  Från Sverige reste 23 personer från den svenska modelltraktorklubben och i den skaran fanns tre modellbyggare.

  – Det blir en viss sammanhållning, det finns de som åkt dit sedan 1998. Det blir också gemensam middag, en semesterresa kan man säga.

   Modeller finns till salu på mässan i Zwolle och det pratas mycket om priser. Diskussionerna kan nästan liknas det som förekommer om priser på maskiner i stor skala.
  Modeller finns till salu på mässan i Zwolle och det pratas mycket om priser. Diskussionerna kan nästan liknas det som förekommer om priser på maskiner i stor skala.

  Varje år ställer man ut en traktor i full skala utanför mässan. Till det hör att den lokala modelltraktorklubben bygger en modell i skala 1:32 och den går att köpa.

  En modellbyggare Peter Utberg vill lyfta fram som erkänt duktig är engelsmannen Brian Norman. Hans modeller säljs i begränsad upplaga och de ska vara mycket detaljrika.

  – Hittar man en sådan för 75-80 euro blir det ett bra bytesobjekt på mässorna i Sverige.

   En del samlare bygger upp landskap för att sätta modellerna i ett sammanhang. Även radiostyrda maskiner kommer mer och mer på mässan.
  En del samlare bygger upp landskap för att sätta modellerna i ett sammanhang. Även radiostyrda maskiner kommer mer och mer på mässan. FOTO: Peter Utberg

  Mässan

  Landbouwminiaturen Club Nederland (L.C.N.) startades 1989 för att informera samlare av lantbruksmaskinsmodeller om nya modeller. Nu har L.C.N. cirka 3 000 medlemmar som får klubbtidningen Agritoy fyra gånger per år. L.C.N. arrangerar årligen den internationella mässan för modeller av lantbruksmaskiner, Farm Toy Show. L.C.N. gör också speciella klubbmodeller. Källa: www.agritoy.nl

  LÄS OCKSÅ: Folkets traktor är still going strongLÄS OCKSÅ: Nu säljer han sin BM-10LÄS OCKSÅ: Tröskan som fått nytt jobb som nostalgikick

  Relaterade artiklar

  Till toppen