Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari 2018

  Stort hönseri i Torsås invigt

  Verksamheten är snart i full gång hos Laduryd Lantbruk AB, som nu invigt sin nybyggda anläggning utanför Torsås med plats för 50 000 unghöns. Investeringen är värd nära 20 miljoner kronor.

   Laduryd Lantbruk AB har precis invigt sin nybyggda anläggning utanför Torsås med plats för 50 000 unghöns. Investeringen är värd nära 20 miljoner kronor.
  Laduryd Lantbruk AB har precis invigt sin nybyggda anläggning utanför Torsås med plats för 50 000 unghöns. Investeringen är värd nära 20 miljoner kronor. FOTO: Arkivbild

  Manegen är krattad. Om knappt två veckor fylls den 5000 kvadratmeter stora anläggningen i skogen utanför Torsås med 45 000 höns och 5 000 tuppar.

  – Det borde vara Sveriges modernaste i sitt slag. Vi har investerat nära 20 miljoner kronor, säger Magnus Svensson till tidningen Östra Småland.

  Magnus Svensson äger Laduryd Lantbruk AB tillsammans med bröderna Anders och Ralf Johansson. Det handlar om uppfödning av frigående höns, som sedan skickas vidare till andra gårdar för kläckäggsproduktion. Anläggningen har fem avdelningar för djuren och ett modernt system för ventilation, gödselhantering med mera, skriver Östra Småland. Företaget ligger en kilometer från närmaste bostadshus.

  – Vi har satsat mycket på miljötänket, både för oss själva och för djuren. Gödseln skickar vi till gårdar i närheten, bland annat i Kroka och Kabbetorp, säger Anders Johansson, till Östra Småland

  Sprider risker

  Den tredje ägaren, Ralf Johansson, är mjölkbonde också. Han ser investeringen i hönseriet som ett sätt att sprida risken i sitt företagande.

  – För min del känns det lite tryggare att ha fler ben att stå på, säger Ralf Johansson till P4 Kalmar.

  – Det är väldigt sällan att alla olika inriktningar går dåligt, utan det är alltid någonting som funkar hyfsat, säger Ralf Johansson.

  Det är främst ägarna själva som ska sköta driften av hönseriet, skriver Östra Småland. Men vid behov kommer man även ta in arbetskraft från orten, berättar Ralf Johansson för P4 Kalmar. I området finns flera företag i samma sektor och för ett år sedan rapporterade tidningen Barometern att Övraby Lantbruk AB byggde ut för att också ha kapacitet för 50 000 höns.

  Grattis från politiker

  Satsningarna har inte gått de lokala politikerna förbi. I fredags firades företagarna i Laduryd Lantbruk AB med blommor och gratulationer av kommunalrådet i Torsås, Henrik Nilsson Bokor (S), kommunchef Håkan Petersson och näringslivsutvecklare Anna-Kristina van Craen, rapporterar Östra Småland.

  LÄS MER: Två stora satsningar på kyckling i TorsåsPREMIUM: Mejeriet som inte ägs av bönderLÄS OCKSÅ: Orsaken till att tullen inte stoppar stulna maskiner

  Relaterade artiklar

  Till toppen