Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september

  Stort grisstall avgörande för cirkulär satsning

  För att projektet i Jordberga ska gå runt och bli helt cirkulärt krävs flera åtgärder. En av dessa är att bygga ett stort grisstall där kostnaderna kan landa på 100 miljoner kronor.

   Mattias Espert driver Smågris Syd och är en av parterna i projektet kring Jordberga Resurshub.
  Mattias Espert driver Smågris Syd och är en av parterna i projektet kring Jordberga Resurshub. FOTO: Hans Dahlgren

  En av grundbultarna i projektet Jordberga Resurshub är planerna på ett nytt grisstall, med direktanslutning till biogasanläggningen för att börja använda grisgödseln som substrat. Restprodukten biogödsel ska spridas på åkrarna och grödor från åkrarna går sedan till grisproduktionen som foder.

  Mattias Espert som driver Smågris Syd är en av parterna i projektet.

  – Alla olika delar hänger ihop och vi jobbar med flera scenarier med olika storlek på anläggningarna. I det största scenariot handlar det om en grisanläggning med 11 000 platser och 1 600 suggor. Kostnaden för en sådan anläggning ligger på 100 miljoner kronor. Sedan får vi se var det landar. Det kanske bara blir hälften av det, säger Mattias Espert.

  FOTO: Härje Rolfsson

  Planen är att den färska gödseln pumpas in i biogasanläggningen. Den lättflytande biogödsel som blir restprodukten åker sedan ut i satellitbrunnar på Jordberga. Systemet är slutet och restprodukten, som luktar betydligt mindre än grisgödsel, sprids direkt på åkern.

  – I dag köper jag inte foder från Jordberga, men går det som planerat med projektet lägger vi om till hemmablandat. Därmed blir hela produktionen också cirkulär, säger Mattias Espert.

  Han har redan sökt miljötillstånd för en ny grisanläggning men kan inte säga när bygget kan starta.

  – Tillståndsprocessen är i gång och vi har dialog med myndigheterna. Det är svårt att säga när det kan vara klart eftersom det är flera bitar och tillstånd som måste vara på plats samtidigt, säger Mattias Espert.

  Smågris Syd

  Ägare: Mattias Espert

  Produktion: 3 000 suggor och 90 000–100 000 slaktsvin per år vid tre anläggningar

  Antal anställda: 25

  Omsättning: cirka 70 miljoner kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen