Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april 2020

  Störst intresse från ekoodlare

  De fem Farmdroiderna som i vår levereras till Sverige kommer alla att gå i ekologiska odlingar. Fyra i Skåne och en i Västergötland.

   Tyst. Förarlös, luktlös och näst intill ljudlöst rör sig roboten över en yta på ungefär fyra hektar per dygn och ska klara att sköta sådd och ogräsbekämpningen på 20 hektar.
  Tyst. Förarlös, luktlös och näst intill ljudlöst rör sig roboten över en yta på ungefär fyra hektar per dygn och ska klara att sköta sådd och ogräsbekämpningen på 20 hektar. FOTO: Hans Dahlgren

  Förra säsongen rullade tolv robotar i tester på danska gårdar. Redan då såg uppfinnarna och den danska återförsäljaren att systemet fungerade så bra att man vågade påbörja försäljningen.

  – Vi var med på Borgeby fältdagar och visade upp maskinen och kom i kontakt med några kunder, och under hösten och vintern fick vi dessa fem sålda, berättar Leif Jensen, säljare hos den danska återförsäljaren Yding Smedie & Maskiner.

  Klarar 20 hektar

  De fyra maskinerna i Skåne ska alla inledningsvis gå i ekologiska sockerbetor. Den utanför Mariestad ska sköta ekologiska foderbetor.

  – Vi har lovat kunderna att varje maskin kan hantera en areal på 20 hektar. Det är utifrån förutsättningarna att när maskinen sått klart så ska den gå över arealen en gång i veckan för att rensa.

  Leif Jensen säger att intresset inte bara finns hos små odlare.

  – Det finns större odlare som också är intresserade. Det största intresset har varit från dem med ekologisk produktion där det är mycket mekanisk ogräsbekämpning och manuellt arbete. Det är där vi kan göra en intressant kalkyl när vi kan få bort det manuella arbetet.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen