Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november 2018

  Större sug efter stämpling: ”Bra försäljningsform”

  De goda tiderna för sågverken har inneburit ett uppsving för affärsformen rotpost vid försäljning av virke.

   Stämpling av rotpost.
  Stämpling av rotpost. FOTO: Torbjörn Esping

  – Vi håller på med ett generationsskifte, och då tycker jag det här är en bra försäljningsform, säger skogsägaren Ingemar Djerv med 185 hektar i Nässjö.

  – Det blir en förhållandevis snabb affär och man vet exakt vilken summa det blir när man ska göra bokslut.

  Ingemar Djerv har haft besök av Magnus Ekström från Hushållningssällskapet som med klave och sprejburk småsprungit mellan träden och stämplat skogen.

  – Vi har aldrig haft så mycket att göra just med stämplingen. Det har varit heltid för två till tre personer i två år, säger han och berättat att stämplingen fyrdubblats på 10 år till 200 000 kubikmeter bara i Jönköpings län.

   Rotpoststämplad gran.
  Rotpoststämplad gran. FOTO: Torbjörn Esping

  Att ha stående ger volym

  Att stämplingen ökar beror främst på de goda tiderna för sågverken, som gör att de får acceptera en köpform de helst undviker för att säkra virke till sågen.

  – För vår del är rotpost ofta något vi köper för att ha den ståendes lite längre, som ett lager, säger Henrik Hallqvist, råvaruinköpare på Ture Johanssons Trävaru i Skillingaryd, som har 20 procent rotposter i sin traktbank.

  Att ha posten stående ett par växtsäsonger ger också extra volym i form av tillväxt.

  – Händer det ingenting annat är den tillväxten värd en del och då tjänar vi lite på det.

  En annan fördel för köparen är att den får en helt planerad och anmäld avverkning redo att avverka direkt vid kontraktstillfället. Det är en premiumprodukt som markägaren säljer. Dessutom vet man exakt hur mycket virke som faller ut, till skillnad från ett vanligt avverkningsuppdrag, där utfallet det kan variera mycket kraftigt.

   Magnus Ekström, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet, stämplar rotposter.
  Magnus Ekström, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet, stämplar rotposter. FOTO: Torbjörn Esping

  Tre rotposter

  Stämplingen kan skickas ut direkt till potentiella köpare som får komma med anbud. Rotposterna kan också läggas ut på nätet. Hushållningssällskapet har i skrivande stund 22 rotposter på sin hemsida. Virkesbörsen har tre rotposter bland sina annonser.

  – Är rotposten gjord av en duktig stämplare, då kan skogsbolagen lämna anbud utan att ens behöva åka ut och kolla, säger Virkesbörsens vd Adam Aljaraidah.

  – Vi ser ganska mycket av rotposter. Vi ser att det är mycket rotposter i Dalarna och södra Sverige med Växjö stift är det ganska mycket rotposter. Men sedan är det mesta leveransrotköp. Det viktiga är att skogsägaren har möjlighet att välja en försäljningsform som känns bekväm.

  Vanligast i Småland

  Marknaden för rotposter är relativt lokal. Sågverken och skogsägarföreningarna undviker affärsformen. De föredrar avverkningsuppdrag. Rotposterna tycks vara vanligast i Småland med många lokalt förankrade köpsågverk och stor konkurrens om virket.

  – Rotpost är en mycket bra försäljningsform, men jag vill inte värdera den så hemskt mycket bättre än andra, det är ju priset man är ute efter, vad det ger på slutet, då är inte försäljningsformen det viktigaste, säger Ingemar Djerv.

  ”Måste ställa sig på tårna”

  För skogsägaren innebär en rotpostaffär minst risk. Och borde därmed också ge minst betalt. Men enligt Magnus Ekström är det tvärtom i områden med flera konkurrerande sågverk.

  – Riktigt bra tallskog med hög andel klass 1 kan vara bättre att sälja som avverkningsuppdrag, där skiljer det inte så mycket, men i vanlig småländsk granskog kan det skilja 20, 30 procent mellan ett avverkningsuppdrag och en rotpost på nettot. Det är vad vi ser nu under högkonjunktur, säger han.

  – Virkesköparen måste ställa sig på tårna. Det är enda affärsformen där virkesköpare måste visa hur mycket man betalar.

  Mer skog: Missa inte att gå med i vår nya Facebook-grupp där du får senaste nytt och diskussioner som rör skogsnäring

  Rotposter

  Alla träd på det ingående området stämplas och mäts upp på markägarens bekostnad. Hela området traktplaneras i detalj och hänsyn och yttergränser snitslas i fält. Kostnaden för stämpling är 8 – 10 kronor per kubikmeter. Posten bjuds ut på anbud och du får ett överenskommet nettopris för hela avverkningen. Betalningen sker i anslutning till kontraktskrivningen. Som markägare drabbas du inte ekonomiskt ifall den som avverkar inte apterar optimalt eller lämnar virke kvar i skogen. Risken finns för skador efter storm eller brand. I avtalet med köparen gör du upp om vem som försäkrar och vem ersättningen ska gå till under den avtalade avvekningsperioden och som rotposten då är i köparens ”ägo”. Ofta har säljaren kvar ett stort ansvar och kan få betala tillbaka sitt förskott om köparen har rätt att häva kontraktet.

  Källa: Hushållningssällskapet och Länsförsäkringar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen