Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 december 2019

  Större skörd pressar poolpriserna

  Efter förra årets torkdrivna prisstegring på spannmål har Lantmännens poolpriser sjunkit tillbaka till ungefär samma nivå som tidigare år.

   Skörden i Europa innebär ett underskott på rapsmarknaden, säger Mikael Jeppsson. Arkivbild
  Skörden i Europa innebär ett underskott på rapsmarknaden, säger Mikael Jeppsson. Arkivbild FOTO: Shutterstock

  Förra årets kraftigt reducerade spannmålsskörd gjorde att poolpriserna för 2018 var höga jämfört med de senaste åren. I år har spannmålsskörden blivit stor i Sverige och i Östersjöområdet vilket speglas i Lantmännens betalning i pool 1 som gäller leverans under skördeperioden.

  Stora spannmålsskördar totalt i EU, Ukraina och i Ryssland har också pressat tillbaka de fysiska priserna. Poolpriset för höstvete till kvarn varierar i år mellan 1400-1470 kronor per ton beroende på prisområde och sort.

  Lyckades inte hålla emot

  – Eftersom proteinhalterna på höstvete överlag är höga i år får flertalet ett proteintillägg på 50 kronor per ton, säger Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

  Trots signaler om en starkare marknad för grynhavre under säsongen, ligger grynhavrepriset under maltkornspriset i år. Den högre premien på finsk och svensk havrekvalitet jämfört med exempelvis baltisk under inledningen av säsongen sjönk senare på grund av en stor skörd i Finland, menar Mikael Jeppsson.

  – Finska aktörer hade ett stort avlastningsbehov och vi lyckades inte hålla emot det prismässigt, säger han.

  Prisras på råg

  Eftersom merparten av grynhavreodlarna levererar i ett specialkoncept tillkommer en premie som gör att betalningen kommer upp i nivå med maltkorn, tillägger han.

  Den spannmålsgröda som ligger sämst till i år är råg där betalningen satts under poolpriset för foderhavre. Detta beror på ett stort utbud till följd av stor areal och höga skördar i kombination med en begränsad efterfrågan på kvarnråg.

  Spannmålsmarknaden för KRAV-spannmål har hamnat i en liknande situation. Marknaden präglas av en stor areal och höga skördar, i Sverige och i flera andra länder och en efterfrågan som inte fortsätter att öka i samma takt som tidigare. Det gör att ekopremien sjunker.

  Högt pris på rapsfrö

  En gröda där poolpriset för 2019 däremot ligger högre jämfört med de senaste åren är oljeväxter.

  – Det är en stark marknad för rapsen. Skörden i Europa innebär ett underskott på marknaden, säger Mikael Jeppsson.

  Priset för rapsfrö har också fått draghjälp av exempelvis oron över utfallet av den sena sojabönsskörden i USA.

  Relaterade artiklar

  Till toppen