Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2017

  Större risk för skalskadat malt i år

  Delar av årets svenska maltkornskörd är skalskadad vilket lett till nedklassning och sämre pris för flera odlare. Nu är det dags för nästa led i kedjan att hantera maltkornen.

  – Skalskadorna finns där men vi vet ännu inte hur stora problem det kommer att bli. Det är en parameter som kommit in och frågan är i fokus efter årets skörd. Det är först när kornet är levererat, bedömt och godkänt som vi verkligen får facit, säger Erik Wildt Persson, spannmålschef på Kristianstadortens lagerhusförening, KLF.

   I år blir mer maltkorn än vanligt nedklassat till fodersäd. Om det blir 15 eller 20 procent är dock för tidigt att säga, enligt Per Germundsson.
  I år blir mer maltkorn än vanligt nedklassat till fodersäd. Om det blir 15 eller 20 procent är dock för tidigt att säga, enligt Per Germundsson. FOTO: Malin Eborn

  Lantmännen har påbörjat leveranserna av maltkorn till kunderna i dagarna och det återstår nu att se hur de tas emot, enligt Per Germundsson, försäljningsansvarig spannmål. Han är orolig för årets maltkornskvalitet överlag och menar att det är större risk än normalt för kvaliteten.

  Olika respons

  – När du skickar ut prover handlar det kanske om en påse med tre kilo. Hittills har vi fått både positiv och negativ respons men det är när kunden börjar lossa en hel båt som skalproblematiken sätts på sin spets, säger Per Germundsson.

  Han menar att varje gång varan hanteras, till exempel lastas på en båt, slits den, skal ramlar av och problemet upplevs som mer påtagligt.

   När kornet är levererat, bedömt och godkänt kommer facit på vilken kvalitet årets skörd håller.
  När kornet är levererat, bedömt och godkänt kommer facit på vilken kvalitet årets skörd håller. FOTO: Charlotte Ågren

  Normalt brukar ungefär 10 procent av maltkornen av olika anledningar försvinna ur hanteringen till exempel klassas om till foderkorn på grund av otillräcklig kvalitet.

  Osäkert läge

  – I år blir det mer än vad det brukar vara. Om det blir 15 eller 20 procent är för tidigt att säga eftersom läget är mycket osäkert, enligt Per Germundsson.

  Han tycker samtidigt att skalproblematiken har fått mycket utrymme i media men att det är grobarheten som egentligen är den större frågan. Det har varit en besvärlig långdragen skörd med en hel del groning redan i fält. Höga vattenhalter gjorde att torkningen drog ut på tiden vilket också försämrar grobarheten.

  – När vi summerar året tror jag att vi kommer att ha haft större problem här än med skalen, säger Per Germundsson.

  LÄS OCKSÅ: Lantmännens nedklassning slår hårt mot odlareLÄS OCKSÅ: Här öppnas för digital handel med odlareLÄS OCKSÅ: Warbro Kvarn inviger sitt mälteri

  Relaterade artiklar

  Till toppen