Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 juli 2017

  Större medvetenhet om risker i hästjobb

  Medvetenheten om arbetsmiljöriskerna inom hästnäringen ökar. Det slår Arbetsmiljöverket fast i en pågående granskning. Arbetet är fysiskt och innefattar även risker som följer med hantering av stora flyktdjur.

   Riskmedvetenheten inom hästnäringen ökar. Det slår Arbetsmiljöverket fast i en granskning.
  Riskmedvetenheten inom hästnäringen ökar. Det slår Arbetsmiljöverket fast i en granskning. FOTO: Mostphotos

  När Arbetsmiljöverket granskade unga människors arbetsmiljö 2015 fick man upp ögonen för hästnäringen där arbetet ofta är fysiskt krävande och består av flera olika arbetsmoment.

  – Det är en komplex arbetsmiljö och vi tittar brett på vilka risker som förekommer, säger Robert Aldén, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

  Arbetsmiljöverket besöker nu ridskolor, galoppbanor, travbanor och andra tävlingsanläggningar, naturbruksgymnasier och större hästgårdar.

  Krävande arbete

  Djurhantering är ett område som man tittar på. Det är svårare att förutse hur en häst ska uppträda jämfört en maskin, säger Robert Aldén.

  Vid inspektionerna tittar man även på belastningsergonomi.

  – Det är krävande att lägga ut hö och hämta höbalar. Vi har sett att man ofta ska upp för ramper. En annan fråga att fundera kring är vilka risker om personalen utsätts för om de behöver korsa hästarnas vägar i arbetet.

  Granskar ensamarbete

  Arbetsmiljöverket tittar även på ensamarbete. Till exempel undersöker man om det finns rutiner för hur man går tillväga och vem man ska kontakta om någon blir skadad.

  Utöver det undersöker Arbetsmiljöverket det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det innebär hur risker identifieras och åtgärdas och vem som har ansvaret för att arbetet bedrivs.

  Arbetsmiljöansvaret gäller inte enbart gentemot de anställda. Det gäller även för personer som arbetar ideellt och som får någon form av kompensation för arbetet.

  Medvetenheten ökar

  – Generellt sett vill jag påstå att medvetenheten kring arbetsmiljön har förbättrats genom tillsynsinsatsen inom hästnäringen. Många av de här frågorna finns på tapeten i dag, Robert Aldén.

  Granskningen avslutas under hösten och slutrapporten ska vara klar innan årsskiftet.

  LÄS MER: Nya EU-regler slår mot stallägareLÄS MER: Ekipage föll i vattnet – hästen dogLÄS MER: De omsätter 65 miljoner på lokalproduceratLÄS MER: Länsstyrelsen slog hårt mot stor hästföretagare

  Relaterade artiklar

  Till toppen