Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari 2005

  Stormen drabbar mjölkleveranser till Arla

  100-tals av Arla Foods mjölkbönder har fortfarande strömavbrott efter stormen. Mellan 400 och 500 ton mjölk har inte levererats in till mejeriet på grund av blockerade vägar och uppkomna kvalitetsproblem med mjölken.

  Störst är problemen i södra Halland och Småland som drabbats värsta av orkanen.
  – Vi har till och med tankbilsåkare som har med sig motorsåg i lastbilshytten och tar undan träd som ligger i vägen, säger Kent Edvinsson, intransportchef.

  Om mjölk inte kan hämtas på gården på grund av att vägen är spärrad får lantbrukaren ändå full betalning.
  Efterhand som röjningsarbetet kommit igång har tankbilar nått fram till de flesta gårdar, även om det inte varit på ordinarie tider.

  – Vi har satt in extra bilar och bemanning för att minska skadeverkningarna, säger han.
  Ytterligare ett problem är att mjölkgårdarna har svårt att få kontakt med transportörerna eftersom både mobilnätet och det fasta telefonnätet ligger nere.

  Arla Foods slutnota för orkanen uppskattar Kent Edvinsson till sjusiffriga belopp. Flera hundratals ton mjölk har fått kasseras, dels på grund av att vägarna varit blockerade och dels på grund av att den inte kunnat kylas tillräckligt på gården på grund av strömavbrott. Är mjölken inte tillräckligt kyld tar inte mejeriet emot den.
  – De flesta lantbrukare får mellan 50 och 60 procents ersättning för den mjölken, säger han.

  Malin Eborn

  Relaterade artiklar

  Till toppen