Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 augusti 2019

  Stora skördevolymer får anläggning att stänga

  I Västerås har Lantmännen fått besluta att ha stängt på lördag efter att ha tagit emot upp mot 70 000 ton spannmål på kort tid. Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen berättar att det är högt tryck på många anläggningar kring Mälardalen, Östergötland, Sörmland, Västergötland och Närke.

   Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen.
  Mikael Jeppsson, spannmålschef Lantmännen. FOTO: Helena Holmkrantz/Lantmännen

  – Man måste få tid att kunna flytta och torka undan varor och flytta från en del av silon, in i en annan del av silon. Blir det för stora volymer på kort tid så klarar man det inte utan måste ha en break. Därför har vi stängt i morgon och öppnar upp igen på söndag i Västerås.

  I södra Sverige är depå väg att bli klara och har även kommit en bra bit i öst och väst, men det återstår ändå mycket innan skörden är klar. Under augusti beräknas Lantmännen ha fått in knappt 1,3 miljoner ton spannmål med en mottagningsnivå kring 50 000 ton om dagen, vissa dagar över 60 000 ton.

  – Tempot är jättehögt och jag tror även att de lantbrukare som själv har tork- och egen lagring upplever samma sak på sina gårdar. Så även om några sannolikt är irriterade att vi inte kan ta emot upplever vi att det även finns en förståelse att vi har högt tempo och jobbar så gott det går, säger Mikael Jeppsson.

  – Det är ju jättepositivt att det är en stor skörd, och ett angenämt problem om man säger så.

  Håller trycket i sig även nästa vecka?

  – Ja det tror vi nog att det gör. Lite regn som ser oroväckande ut på sina håll. Men de tröskar så fort de har möjlighet och det är en bra bit kvar innan vi är färdiga, säger Mikael Jeppsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen