Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2019

  Stora skördeförluster väntar franska lantbrukare

  Vaux, Frankrike

  Sommarens torka slår hårt mot lantbrukarna i Frankrike. Hälften av alla anslutna till näringens största försäkringsbolag har ansökt om skadeersättning. Klimatkrisen gör att regeringen vill öka antalet vattenreserver.

   Torkan har drabbat franska bönder i hela landet. Bilden är inte från Frankrike.
  Torkan har drabbat franska bönder i hela landet. Bilden är inte från Frankrike. FOTO: Mostphotos

  I början av september saknas det fortfarande vatten i stora delar av Frankrike. I ett 80-tal departement har myndigheterna beslutat om vattenrestriktioner, och i ett 30-tal är läget krisartat. Torkan har drabbat bönder över hela landet.

  Groupama, som är det största försäkringsbolaget bland lantbrukarna, har fått in rekordmånga skadeanmälningar. Över hälften av de lantbrukare som är anslutna till bolaget har ansökt om ersättning för uteblivna inkomster på grund av torkan.

  Vad förlusterna för jordbruket motsvarar räknat i pengar kommer att visa sig senare under hösten, framför allt när majsen är skördad. Men enligt Christine Lambert, ordförande för det största jordbrukarfacket FNSEA, pekar prognosen mot närmare 850 miljoner svenska kronor.

  Under sommaren har den franska regeringen beslutat om en rad åtgärder för att hjälpa drabbade lantbrukare. Det innebär bland annat tillfälliga avgiftslättnader, och möjligheten att slå mark som egentligen ska ligga i träda.

  Frankrike har dessutom fått EU:s välsignelse för att betala ut jordbruksstöd i förväg.

  Enligt landets regering måste man nu förbereda sig på bestående förändringar i klimatet, och vill därför skapa ett 60-tal nya vattenreserver i landet.

  – Vi kan inte se hur regnet faller från himlen under sex månader, och leta efter vatten under de andra sex, säger jordbruksministern Didier Guillaume till tevekanalen C New.

  Men projektet riskerar att stöta på motstånd från miljöorganisationer, eftersom de är oroliga för att nya dammbyggen kan hota den biologiska mångfalden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen