Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari

  Från kallpressad hampaolja till drömmar om hampabetong

  VEBERÖD ATL.

  Ebba-Maria Olson har nyligen utvecklat en kallpressad ekologisk hampfröolja. Hon är övertygad om att produkter från den kontroversiella nyttoväxten har framtiden för sig.

   Ebba-Maria Olson, här med sonen Havde, hoppas att Mossagårdens kallpressade ekologiska hampfröolja ska nå en stor kundkrets.
  Bild 1/3 Ebba-Maria Olson, här med sonen Havde, hoppas att Mossagårdens kallpressade ekologiska hampfröolja ska nå en stor kundkrets.
   Oljan innehåller stora mängder Omega 3 samt mineraler, vitaminer och spårämnen.
  Bild 2/3 Oljan innehåller stora mängder Omega 3 samt mineraler, vitaminer och spårämnen.
   Hampfröoljan är grön i färgen och har en rund, mild och egen smak. Ebba-Maria Olson brukar använda den till sallader och i smoothies.
  Bild 3/3 Hampfröoljan är grön i färgen och har en rund, mild och egen smak. Ebba-Maria Olson brukar använda den till sallader och i smoothies.

  Efter att ha parkerat vid ett vidsträckt hampfält med fnösketorra fjolårsstammar promenerar jag genom snöslasket upp till den naturskönt belägna Mossagården. På de bördiga jordarna har familjen Olson odlat ekologiskt sedan 1987. Sedan 2008 odlas industrihampa på cirka 10 hektar, berättar Ebba-Maria Olson som möter upp med lille sonen Havde i famnen.

  Finns intresse

  I höstas fick hon för första gången hjälp av Gunnarshög gård att pressa cirka två ton hampafrö. Oljan säljs nu i sex ICA-butiker i Lund, Malmö och Kristianstad.

  – Den säljer väldigt bra i vår gårdsbutik. I den vanliga handeln är det fortfarande lättare att sälja grönsaker. Men det finns verkligen ett intresse, främst bland hälsofolket, säger hon.

  Ebba-Maria Olson har också inlett samarbeten med Lunds universitet och Krinova Science Park i Kristianstad. Målsättningen är att hitta smarta användningsområden för den gröna kakan som blir över vid pressningen. Ebba-Maria Olsson har tankar om knäckebröd och mjöl, men också frukostflingor och müsli.

  Oerhörd potential

  – Det är en fantastisk växt med oerhörd potential. Jag ser inga hinder för en hampaboom i Sverige, förutom all byråkrati kring växten, säger hon.

  De rigorösa kontrollerna från Länsstyrelsen är hon van vid. Men under hösten har polis gjort beslag hos en svensk försäljare som saluför en sorts hampolja som tillverkas av industrihampans blomställningar. Den kallas CBD-olja och kan innehålla mikroskopiska halter av det förbjudna ämnet THC. Företaget som sålde oljorna friades dock i tingsrätt och hovrätt. I höstas tog också Läkemedelsverket kontakt med flera försäljare av CBD-olja för att de eventuellt bryter mot läkemedelslagen.

  Överbyråkrati

  Även om Ebba-Maria Olson personligen inte berörs av processerna – hennes olja görs av fröna och är garanterat fri från THC – anser hon att ärendena säger något om myndigheternas syn på hampan.

  – Jag tror att Sverige biter sig själv i svansen med sin överbyråkrati och sin rädsla att göra fel. Vi sitter med hängslen och livremmar och vågar inte ta oss framåt, säger hon.

  Trots den styvmoderliga inställningen är Ebba-Maria Olson övertygad om att den svenska industrihampan har framtiden för sig.

  Hampadrömmar

  – Vår dröm är att skapa ett hampaland så vi kan pressa fröna själva, men även blommorna och bladen till CBD-olja. Sen vill vi bygga en anläggning så vi kan separera fibrerna från vedämnet för att kunna tillverka både hampabetong och isoleringsmaterial, säger hon och ler.

   

   

  FAKTA – HAMPA

  Hampa (Cannabis sativa) är en växt i familjen hampväxter. Den är en tålig och snabbväxande ettårig ört som odlats som spånadsväxt, smaksättare eller för tillverkning av droger i flera tusen år. Ordet hampa används både om växten samt om de fibrer som kan utvinnas och de produkter som tillverkas av den.

   

  FAKTA – LAGSTIFTNING

  Det är lagligt för jordbrukare att odla vissa sorter av så kallad industrihampa med en THC-halt lägre än 0,2 procent. Odling av industrihampa är tillåten om sorterna är upptagna på Jordbruksverkets lista över godkända hampor och jordbrukaren varje år i förväg ansöker om gårdsstöd för denna odling.

   

  FAKTA – FÖRETAGET

  Företagsnamn: Mossagården Eko AB

  Företagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: 5

  Omsättning: 5,2 miljoner kronor

  Resultat: 297 000 kronor

  Vinstmarginal: 6,3 procent

  Areal: 60 hektar (odlar på 40 hektar)

  Investeringar: ”Bygger om en av ladorna till en ekolada som bland annat ska innehålla restaurang. Vi installerar bland annat ett helt nytt värmesystem. Det är en stor investering på cirka 4 miljoner kronor”

  Tre tips:

  – Odla ekologiskt för tusan

  – Försök samarbeta med andra så mycket det bara går

  – Var öppna för både besökare och nya innovationer”

   LÄS MER: Danmark satsar stort på cannabisLÄS OCKSÅ: Hovrätten avgör CBD-oljans framtidLÄS ÄVEN: Spritjätte investerar i cannabisPREMIUM: 10 hektar ger en skörd värd 50 miljoner kronor

   

   

  Till toppen