Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juli 2016

  Stora lokala variationer i skörden

  Lantmännens prognos visar att skörden kommer att skilja stort mellan olika delar av Sverige.

   Skördeprognoserna skiljer stort mellan olika delar av landet.
  Skördeprognoserna skiljer stort mellan olika delar av landet. FOTO: Mostphotos

  Södra Sverige har fått mindre nederbörd än Mellansverige. Prognosen visar på lägre skörd än normalt i södra Sverige.

  I västra Sverige har de senaste veckornas regn varit gynnsamt för grödorna och har gjort att grödorna nu ser mer ut att gå mot en normal skörd. Grödorna är även friska utan större svampangrepp.

  I östra Sverige har stora delar av Östergötland lidit av torka som resulterat i en skördepotential under medel. Södermanland och Gotland har fått mer regn och verkar gå mot en normalskörd.

  Mellansverige har haft lite bättre förutsättningar och grödorna ser fina ut, framförallt de höstsådda grödorna. Där visar prognosen på normal till något lägre skörd än normalt.

  I norra Sverige har de regionala variationerna varit stora. I södra Västerbotten och vissa delar av Norrbotten har det kommit mycket regn vilket resulterat i syrebrist och en minskad skördepotential. I andra delar av Västerbotten och i stora delar av Norrbotten varierar prognosen från normal till något högre än normal skörd.

  RELATERAT: Årets skörd 20 procent lägre

  Relaterade artiklar

  Till toppen