Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september 2019

  Bökande svin skapar hopplöshet

  Vildsvinens bökande innebär tiotusentals kronor i förlorad skörd för spannmålsodlaren Mats Collberg på Adelsö i Mälaren.

  – Det känns hopplöst, säger han uppgivet.

   Lantbrukaren Mats Collberg på Adelsö i Mälaren räknar med att ha gått miste om uppemot 85 000 kronor i minskad skörd av korn och vete i år, på grund av vildsvinsskador.
  Lantbrukaren Mats Collberg på Adelsö i Mälaren räknar med att ha gått miste om uppemot 85 000 kronor i minskad skörd av korn och vete i år, på grund av vildsvinsskador. FOTO: Thommy Tengborg/TT

  På den 132 hektar stora areal på Adelsö i Mälaren där han odlar uppskattar Mats Collberg att skadorna i år uppgår till 85 000 kronor i form av minskad skörd av korn och vete. Han har inte räknat in extra rundor med ogrässprutan, på grund av att ogräs får bättre fart där vildsvinen bökat, eller rundor med välten för att göra om när de härjat i sådden.

  Ibland vänder suggorna också upp stora stenar, i jakt på godsaker som mask, stenar stora nog att skada skördetröskan Mats Collberg använder. Det hände i somras.

  – Jag försöker alltid göra ett så bra jobb som möjligt, men det känns som jag inte kan det nu. Det är någon som förstör hur jag än gör, säger han.

  På den mark han äger har mellan 40 och 50 vildsvin skjutits årligen de senaste fem åren.

  – Det är ändå stora bekymmer, säger Mats Collberg.

  Han understryker att de jägare som har jakträtten på hans mark gör ett bra jobb. Han ser dock inte att det skulle vara ett alternativ att satsa på att öka stammen och på så sätt göra affär av jakten och få den mer attraktiv.

  – Det kostar för mycket, säger han och noterar att skadorna på grödorna knappast skulle bli mindre.

  ATL TV: Han stängslar mot vildsvinen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen