Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 november 2019

  Stora brister på småländskt slakteri

  Gödsel på slaktkroppar, bristande hygien bland personalen och för hög temperatur på slaktkroppar vid transport. Det är några av de brister som Livsmedelsverket har påtalat och mot vite krävt att ett slakteri i Småland ska åtgärda.

   Arkivbild från annat slakteri.
  Arkivbild från annat slakteri. FOTO: Mostphotos

  Bara i år har Livsmedelsverket utfärdat sammanlagt nio vitesförelägganden mot slakteriet Ello i Lammhult. Det senaste kom till efter en planerad kontroll på företaget som visade på stora brister i personalens användande av skyddskläder. Bland annat upptäcktes det att personal gick från att jobba med skallar – som är ett specificerat riskmaterial – till att hantera organ utan att byta kläder eller handskar. Vid en uppföljande kontroll hade bristerna inte åtgärdas. Tvärtom framgår det av Livsmedelsverket vitesföreläggande att inspektörerna kunde konstatera att personal som hade kläder som förorenats av gödsel eller inälvor inte bytte dessa när de gick vidare till att skära ned organ.

  – Det mest allvarliga vi sett är gödselförekomst på slaktkroppar, alltså bajs på köttet. Vi har även sett brister i analys och provtagning och brister i rengöringen, säger Christian Berking, senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket till Sveriges Radio Kronoberg.

  ATL har utan framgång sökt Ellos vd. Till SR säger han att företaget ser mycket allvarligt på det inträffade, har tagit in externa konsulter och ändrat sina rutiner för att säkerhetsställa att det inte ska hända igen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen