Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 juli 2018

  Hård kamp mot flera stora skogsbränder

  Tidigt på måndagsmorgonen kom larm om en skogsbrand utanför Västerviks kommun, ett två hektar stort område uppges brinna. Den stora branden utanför Oskarhamn har inte spridit sig under natten men är inte under kontroll. Helgens skogsbrand i norra Värmland har lugnat sig men det är för tidigt att blåsa faran över, enligt räddningstjänsten.

   Arkivbild. Helikoptrar har satts in i bekämpningen av bränderna.
  Arkivbild. Helikoptrar har satts in i bekämpningen av bränderna. FOTO: Mostphotos

  Det brinner i skogarna på flera håll i landet. Tidigt i morse kom larm om en skogsbrand i Ankarsrum utanför Västerviks kommun, där ett två hektar stort område uppges brinna, rapporterar P4 Kalmar.

  Inga hus som är hotade, men tillgången på vatten ska vara dålig. Under natten har det varit ytterligare en brand i samma område, men den ska vara släckt.

  I norra Värmland har det brunnit i ett område som är 6 kvadratkilometer stort och ett 30-tal boende har evakuerats, rapporterar P4 Värmland. Enligt räddningstjänsten är branden inringad och den har under natten lugnat ned sig men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över enligt räddningsledare på plats.

  – Om det börjar blåsa kan det snabbt ta fart igen, säger Mats Moberg, räddningschef till P4 Värmland.

  Den stora skogsbranden i Kristdala, norr om Oskarshamn, har inte spridit sig under natten men är på måndagsmorgonen fortfarande inte under kontroll, uppger P4 Kalmar. Minst 10 hektar har brunnit.

  Det är mycket torrt i området och det har varit svårt att få vatten till området. Räddningstjänsten har byggt upp ett eget ledningssystem som ska göra det möjligt att ta vatten i en sjö och ytterligare förbättra möjligheterna att släcka branden.

  Räddningspersonal från Västervik och Öland kommer hjälpa till under dagen då ett 40-50 personer ska vara på plats.

  Helikopter från Norge

  Under söndagskvällen bekämpade räddningstjänsten från tio stationer den stora skogsbranden vid Hornäs i Värmland som spred sig snabbt.

  – Det är en stor brand. Brandområdet är uppskattningsvis 700 gånger 400 meter, och utökas hela tiden, sa Håkan Finnkvist, räddningschef vid brandkåren i Hagfors till SVT.

  Under kvällen tog polis och räddningstjänst beslut om evakuering av närliggande fastigheter. Flera helikoptrar, bland annat en från Norge, anslöt under kvällen till brandflyget som redan var i luften.

  – Det här är mitt ute i skogen, utan vatten i närheten så det är lite eländigt. Helikoptrarna är välkomna, sa Håkan Finnkvist, räddningschef vid brandkåren i Hagfors till SVT.

  Släckningsarbetet beräknas fortgå under hela natten och troligen även under måndagen.

  Även utanför Oskarshamn brann skog på en yta om ungefär 10 hektar. Försvaret vattenbombar området med helikopter samtidigt som räddningstjänst på marken försöker få kontroll över branden.

  Den torra marken gör att bränderna sprider sig fort och är svåra att få kontroll över.

  – Målet är att försöker upprätta ett vattensystem från en närliggande sjö för att slippa vara beroende av tankbilar, säger Jonas Neldemyr, räddningschef på räddningstjänsten i Oskarshamn, till SVT.

  Under måndagen kommer försvaret att bistå med bandvagnar och man kommer också att utvärdera om det behövs andra insatser. Även i här har man gått ut med ett VMA-meddelande (viktigt meddelande till allmänheten) om att boende i området ska stanna inne och hålla fönster, dörrar och ventilation stängda.

  Utmed spåret mellan Ställberg och Ludvika brann det på ett flertal ställen i terrängen. Här kämpade räddningspersonal från sex stationer. Larmet kom på söndagsförmiddagen och man räknade med att fortsätta släckningsarbetet under natten mot måndagen.

  – Det finns risk för spridning och branden är inte under kontroll. Vi fokuserar på att skydda byggnader, sa Martin Duberg till SVT.

  Räddningstjänsten har fått hjälp av allmänheten, bland annat har lantbrukare kring brandområdet kört vattentankar till de olika brandområdena.

  Tågtrafiken har under söndagskvällen varit helt stoppad på sträckan och resenärer hänvisas till tågbolagens hemsidor för information.

  Relaterade artiklar

  Till toppen