Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli

  Stor risk för snigelangrepp: ”Kör ut direkt efter sådd”

  Mycket nederbörd har gjort att det är stor risk för snigelangrepp inför sådden av höstraps i västra Sverige. Lantbrukare får rådet att inte vänta med bekämpningen efter sådd.

   I ett snigelprojekt som SLU utför i Skaraborg har man fångat sniglar i 60 procent av de undersökta fälten med förfrukt till höstraps.
  I ett snigelprojekt som SLU utför i Skaraborg har man fångat sniglar i 60 procent av de undersökta fälten med förfrukt till höstraps. FOTO: Eva Mellqvist

  – Vi har haft enormt mycket nederbörd sedan midsommar. Det kan vara runt 200 millimeter, på sina håll mer, och det fortsätter att regna nu. Därför är det stor risk för angrepp, framför allt där det ska sås höstoljeväxter på lerjordar och särskilt där man använder reducerad jordbearbetning, säger Eva Mellqvist på Växtskyddscentralen i Skara.

  Ska inte myllas ned

  Om man vet att man har sniglar i fält ska man inte dröja med att köra ut järnfosfat i form av Sluxx eller Ferrex.

  – Vet man att man har sniglar ska man köra ut preparatet direkt efter sådd. Det är viktigt. Och det ska läggas ovanpå och inte myllas ned.

  Omfattande skador

  I ett snigelprojekt som SLU utför i Skaraborg har man fångat sniglar i 60 procent av de undersökta fälten med förfrukt till höstraps.

  Sniglar kan ge mycket omfattande skador i höstraps och känsligast är plantan tills den har fått två till tre örtblad. Skador kan också förkomma i höstsäd, men är mer sällsynta, då främst genom att sniglarna äter ur kärnorna. Fält där det tidigare har förekommit sniglar löper större risk för nya angrepp.

  Det finns rapporter om en del sniglar på vissa ställen i Östergötland, men generellt är det inte så mycket än.

  – Det har inte regnat lika mycket som i Västra Götaland. Men vi har det under uppsikt, vi har sett att det har ökat, säger Lovisa Eriksson på Växtskyddscentralen i Linköping.

  Snigelfällor rekommenderas

  På växtskyddscentralen i Uppsala har man inte heller sett att det är något större problem än. Men lantbrukare i de båda områdena rekommenderas att lägga ut snigelfällor, särskilt i fält som tidigare haft snigelangrepp.

  – Där skulle det kunna vara läge att övervaka. Sniglar är ofta platsbundna och förekommer sporadiskt så det är svårt för oss på Växtskyddscentralen att göra en regional riskprofil, så det får var och en övervaka, säger Anders Lindgren på Växtskyddscentralen i Uppsala.

  I Kalmartrakten finns inga rapporter om sniglar än, men risken kan vara förhöjd, enligt Linda af Geijerstam.

  I höstraps är bekämpningströskeln en snigel per fälla och dag. I höstsäd finns ingen tröskel men fyra sniglar per fälla och dag kan vara ett riktvärde.

  Fakta: Håll koll på sniglarna

  Grovt såbruk, reducerad jordbearbetning och mycket skörderester gynnar sniglar.

  Fällor kan göras av träplattor (cirka 25×25 centimeter) och läggas ut både i förfrukt och nysådd gröda. De ska placeras ut på kvällen och kontrolleras morgonen efter. Som lockmedel kan müsli, torkad frukt eller krossad spannmål användas.

  Källa: Växtskyddscentralen i Skara

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen