Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 november 2017

  Stor potential för solceller

  Vind- och biokraft kommer att växa på kort sikt. Men energi från solceller väntas växa kraftigt inom 20 år, rapporterar SVT.

   Solceller väntas bli en betydligt vanligare syn i framtiden.
  Solceller väntas bli en betydligt vanligare syn i framtiden. FOTO: Frida Jonson

  I höstbudgeten finns en planerad höjning av stödandelen för att installera solceller från 20 till 30 procent. Men redan nu är det uppåt för installationer av nya solenergianläggningar, som har fördubblats på ett par år, dock från låga nivåer.

  År 2035 väntas solenergin stå för 16 procent av den totala produktionen, dock beroende på politiska beslut, skriver SVT. År 2050 tros andelen ökat ytterligare, till drygt 20 procent.

  3 300 vinkraftverk

  Enligt Martina Högberg, chef på enheten för energisystem på Energimyndigheten, kommer vattenkraften att ligga på samma nivå som i dag medan vind- och biokraft växer mest på kort sikt.

  ”Vi har gått från ungefär 200 vindkraftverk år 1994 till 3 300 i dag och de är mycket större”, säger hon till SVT.

  De scenarier som Energimyndigheten gör bygger på hur styrmedel och politik ser ut i dag i kombination med antaganden om hur tekniken kommer att utvecklas.

  LÄS MER: Ny tejp ger billigare solcellerLÄS OCKSÅ: Solenergi lagras på lantbrukPREMIUM: Marknaden för HVO hotad

  Relaterade artiklar

  Till toppen