Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars 2019

  Stor potential för grönsaksodling i Sverige

  Sveriges odling av frukt och grönsaker ökar, men fortfarande köper vi in mycket mer från utlandet än vi själva odlar.

   Morötter är Sverige självförsörjande på. Här en bild från en morotsodling på Gotland. Arkivbild.
  Morötter är Sverige självförsörjande på. Här en bild från en morotsodling på Gotland. Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Sveriges handel med utlandet är långt ifrån i balans när det gäller frukt och grönsaker. Vi importerar nästan sju gånger så mycket frukt och grönsaker som vi exporterar.

  Morötter är Sverige nästan självförsörjande på, men grönsaker som vi inte kan lagra behöver vi köpa utomlands.

  – När gurka är i säsong klarar vi av att odla tillräckligt mycket av den, men inte under resten av året. Många butiker har upp till tjugo olika sorters tomater, men bara två-tre brukar vara svenska. Vi har hård konkurrens från Nederländerna och Spanien, säger Eva Anflo, chef för LRF Trädgård.

  Spanien har ett klimat som gör att de slipper värma upp sina växthus. Skillnader i arbetskraftskostnader spelar också en avgörande roll, eftersom trädgård är en arbetskraftsintensiv sektor.

   Intresset för äppelodling växer. Arkivbild.
  Intresset för äppelodling växer. Arkivbild. FOTO: Mari Nälsén

  Fler satsar på äppelodling

  Teknikutvecklingen går snabbare inom trädgård än inom lantbruket. Nederländerna är ledande inom teknikutvecklingen inom trädgård och är mer strukturrationaliserade än andra länder.

  Svensk äppelodling växer och i dag är lite mer än vart fjärde äpple svenskodlat.

  – Traditionellt har äppelodlingarna legat längs kusten runt Simrishamn. Nu har det kommit nya producenter lite längre inåt landet. Det är bland annat spannmålsbönder som byter till odling av äpplen, säger Marcus Söderlind, ordförande i LRF:s trädgårdsdelegation.

  Kostnaden för att börja odla äpplen är ganska hög. Det krävs inköp av träd och de behöver skyddas mot rådjur med hjälp av stängsel och bindas upp med vajrar. Den initiala investeringen beräknas till 400 000–500 000 kronor per hektar.

  Sedan kan träden ge skörd i cirka 20 år. Tack vare bättre lagringsmetoder och nya sätt att bekämpa angrepp har äppelnäringen ett uppsving.

   När gurkan är i säsong räcker den svenskodlade till, men resten av året behöver Sverige importera gurka. Arkivbild.
  När gurkan är i säsong räcker den svenskodlade till, men resten av året behöver Sverige importera gurka. Arkivbild. FOTO: Åke Lindau/Ardea/IBL/TT

  ”Ser en medvind”

  – Rent generellt ser vi en medvind för svensk trädgårdsproduktion. Vi ska ju äta mer frukt och grönt för att må bra och enligt regeringens livsmedelsstrategi ska vi också höja vår självförsörjningsgrad, säger Eva Anflo.

  Hon ser egentligen inga hinder för ökad inhemsk produktion, men för att locka fler nya producenter tror Eva Anflo att omsättningen per kvadratmeter måste öka.

  Utvecklingen i branschen går åt två håll.

  – Vi ser fler små grönsaksodlare som säljer väldigt lokalt genom direktförsäljning och så har vi de som specialiserar sig mer och säljer till grossister, som vill ha jämna leveranser, säger Marcus Söderlind.

  Antalet företag minskade

  • I Sverige finns 1 952 företag som odlar trädgårdsväxter. De sysselsätter drygt 14 800 personer.

  • 1 555 företag ägnade sig åt frilandsodling på totalt 12 807 hektar, och 744 företag bedrev växthusodling på en yta om drygt 286 hektar.

  (Källa: Trädgårdsproduktion 2017, Jordbruksverket)

  Relaterade artiklar

  Till toppen