Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober 2019

  Stor osäkerhet kring Brexitbeslut

  Frågan om Storbritanniens EU-utträde kan avgöras denna vecka, men också dra ut ännu mer på tiden.

   Boris Johnson vill ha Brexitfrågan klar denna vecka.
  Boris Johnson vill ha Brexitfrågan klar denna vecka. FOTO: Mark Thomas

  Storbritanniens utträdesväska kan vara packad och klar den här veckan. Men antagligen inte. Premiärminister Boris Johnson ville ha en ny omröstning om det reviderade utträdesavtalet som han ställde in i lördags, men det godkändes inte av det brittiska parlamentets talman. I stället väntar nu debatt och omröstning av hela det konkreta lagförslag som utträdesavtalet omfattar. Då kan det komma fler tillägg, om en ny folkomröstning eller krav på att Storbritannien ska ha en tullunion med EU.

  Går regeringens förslag igenom oförändrat är saken i princip klar. Då återstår bara EU-parlamentets godkännande, och det anses i stort sett garanterat.

  Förlängning

  Men sätter sig det brittiska parlamentet än en gång på tvären lär processen pågå förbi den 31 oktober, det än så länge officiella utträdesdatumet. Boris Johnson har, under protest, begärt att ett nytt utträdesdatum sätts till den sista januari 2020. Frågan bereds av medlemsländerna i Rådet, men det väntas inte komma något besked förrän det är klart om en förlängning är nödvändig.

  Ingen gräns på Irland

  Skillnaden mellan Boris Johnsons förslag och det som EU och hans företrädare Theresa May kom fram till ligger i hur Nordirland hanteras. I det nya förslaget ingår Nordirland, något förenklat, tekniskt i Storbritanniens tullområde, men praktiskt i EU:s tullunion. Det ska inte finnas några kontroller på gränsen mellan republiken Irland och Nordirland, men däremot mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Den ordningen ska gälla åtminstone till fyra år efter att övergångsperioden är över, det vill säga till slutet av 2024. Det blir då upp till Nordirlands regionala parlament att avgöra om man vill förlänga det gällande systemet.

  Läs också: Kartläggning – så slår Brexit mot svenska lantbrukare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen