Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2019

  ”Kommer sjukdomen till Sverige blir det akut”

  Grishållning utomhus med många vildsvin på andra sidan staketet kräver uppmärksamma djurhållare.

  – Vi är på hugget, det gäller ju vår överlevnad, säger Mikael Larsson.

   Så gott som hela gården är inhägnad för grisarna och det har ännu inte hänt att vildsvin tagit sig in. Suggorna hålls inomhus under brunst och seminering.
  Så gott som hela gården är inhägnad för grisarna och det har ännu inte hänt att vildsvin tagit sig in. Suggorna hålls inomhus under brunst och seminering. FOTO: Malin Eborn

  Mikael och Eva Larsson driver Solgården i Nävlinge enligt konceptet Frilandsgris med 190 suggor i produktion där grisar utomhus i hyddor året om. De är ensamma i Sverige om konceptet och säljer sin produktion till Ica och Hälsingestintan genom KLS Ugglarps.

  Gården ligger på Linderödsåsen i nordöstra Skåne där det sedan länge också finns en stor stam av vildsvin.

  Så gott som hela gården är inhägnad för grisarna och det har ännu inte hänt att vildsvin tagit sig in. Suggorna hålls inomhus under brunst och seminering.

  – Det ska inte vara något som lockar vildsvinen, men det finns ju gott om dem på andra sidan staketet även om jägarna har blivit duktigare och samarbetar för att jaga vildsvin, säger Mikael Larsson.

   Eva och Mikael Larsson driver Solgården. ”Vi diskuterar mycket om vi ska stänga av hela gården med färister på vägarna så att vildsvinen inte kan komma in alls.” Arkivbild.
  Eva och Mikael Larsson driver Solgården. ”Vi diskuterar mycket om vi ska stänga av hela gården med färister på vägarna så att vildsvinen inte kan komma in alls.” Arkivbild. FOTO: Malin Eborn

  ”Diskuterar att stänga av gården”

  Solgården är ansluten till programmet Smittsäkrad besättning och har sedan länge strikta hygienrutiner, men utbredningen av afrikansk svinpest runt om i Europa oroar.

  – Vi diskuterar mycket om vi ska stänga av hela gården med färister på vägarna så att vildsvinen inte kan komma in alls. Men det är en stor process och vi har inte bestämt oss ännu. Men kommer sjukdomen till Sverige blir det akut och då är det bara att stänga igen, säger Mikael Larsson.

  Stor oro trots strikta rutiner

  Carina Andersson är vice ordförande i föreningen Jord på trynet som organiserar bönderna som föder upp Kravgrisar. Tillsammans med maken Johan driver hon Högsta gård utanför Köping med ekologisk slaktgrisproduktion. Gården har sedan länge strikta smittskyddsrutiner men oron finns där ändå.

  – Det skulle vara en väldig dipp för oss och för hela branschen om vi skulle få in afrikansk svinpest, säger Carina Andersson.

  Sommartid är alla Kravgrisar utomhus, vintertid är det inte så många som går ute. Carina Andersson befarar att ett svenskt utbrott av sjukdomen kan leda till att utehållning av grisar begränsas, vilket i så fall skulle hota hela uppfödningsmodellen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen