Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juli 2018

  Stor ökning av antibiotikaanvändande i danskt lantbruk

  Användandet av antibiotikamedlet Neomycin har ökat med över 80 procent i förhållande till samma period i fjol. Den kraftiga ökningen väcker oro på landets sjukhus.

   Användningen av antiobiotikaämnet Neomycin ökar i den danska grisnäringen. Arkivbild.
  Användningen av antiobiotikaämnet Neomycin ökar i den danska grisnäringen. Arkivbild. FOTO: t-lorien

  Neomycin används exempelvis för att bekämpa infektioner på grisar med diarré. I Danmark föds det varje år upp över 25 miljoner grisar, och 2017 gick det åt 6,2 ton Neomycin. En siffra som kommer att bli betydligt högre för 2018, då förbrukningen under årets första fem månader steg med över 80 procent jämfört med samma tidsintervall 2017 inom det danska lantbruket.

  Oroar sjukvården

  För landets sjukhus är detta oroande nyheter, då Neomycin påminner om den antibiotika som ges till patienter med för sjukvården okända infektioner, skriver Danmarks Radio.

  Farhågan är att den höga användningen av Neomycin i den danska grisnäringen på sikt ska göra fler patienter immuna mot de antibiotikakurer som de ordineras av läkare.

  – Ju större användningen är, desto snabbare kommer det att ske en resistensutveckling. Till slut kommer vi att få in patienter på sjukhuset som är dödssjuka och när vi ger dem behandling så visar det sig att den inte biter, eftersom bakterierna är resistenta, säger Michael Pedersen, ordförande för den danska föreningen för klinisk mikrobiologi.

  LÄS OCKSÅ: Antibiotikabehandlad kyckling serveras inom vårdenLÄS OCKSÅ: EU överens – kraftigt skärpa antiobiotikakravLÄS OCKSÅ: Danska protester mot svenska grisregler

  Relaterade artiklar

  Till toppen