Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juni 2018

  Finska konsumenter vill betala mer för mjölken

  Nästan 20 000 personer i Finland har skrivit under en namninsamling där de säger sig vara villiga att betala en krona mer per paket mjölk – om prishöjningen går direkt till producenten.

   ARKIVBILD. Finska mjölkbönder bör få mer betalt för mjölken, anser ett konsumentuppror.
  ARKIVBILD. Finska mjölkbönder bör få mer betalt för mjölken, anser ett konsumentuppror. FOTO: Kerstin Davidsson

  Tidigare i veckan överlämnades listan med de insamlade namnen till representanter för den finska mjölkindustrin. Bakom insamlingen står Ari Hämäläinen från Nummela, en man som beskriver sig som en vanlig konsument och familjefar, utan bakgrund inom lantbruket.

  Efter att länge ha hört om hur svårt landets mjölkbönder har det bestämde han sig för att starta en petition på internet. Texten var kort och kärnfull – i princip står det bara att undertecknarna är beredda att betala 10 eurocent (motsvarande en krona) mer för ett paket mjölk, förutsatt att prisökningen går direkt till mjölkbonden.

  På några få veckor hade mer än 19 000 skrivit under.

  – Jag hade tänkt att 5 000-6 000 skulle vara fantastiskt, men redan efter ungefär en vecka hade den över 10 000 underskrifter. Det var helt otroligt, säger initiativtagaren Ari Hämäläinen till YLE.

  Nu hoppas han att de olika aktörerna på mjölkmarknaden ska sätta sig ner för att gemensamt komma överens om hur de ska övervinna de olika hindren som finns för att förslaget ska kunna genomföras.

  LÄS MER: Han vill ge Norrlandsbönderna mer betaltLÄS MER: Valio sänker avräkningsprisetLÄS MER: ”Våra egna organisationer skönmålar mjölkekonomin”

  Relaterade artiklar

  Till toppen