Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2018

  Mjölkgård i konkurs efter bankens nej

  På grund av akut likviditetsbrist är Glostorps mjölkgård i Halland försatt i konkurs. Anledningen är uteblivna skördar som lett till foderbrist och bankens ovilja att ge lån, uppger John Pending som driver gården.

   John Pending kastar in handuken och har begärt att Glostorps mjölkgård försätts i konkurs. Gården bedriver växtodling och mjölkproduktion. Konkursförvaltaren räknar med att fler gårdar kommer att följa hans exempel efter sommarens torka.
  John Pending kastar in handuken och har begärt att Glostorps mjölkgård försätts i konkurs. Gården bedriver växtodling och mjölkproduktion. Konkursförvaltaren räknar med att fler gårdar kommer att följa hans exempel efter sommarens torka. FOTO: Privat

  På Glostorp i Vessigebro bedriver John Pending växtodling och mjölkproduktion med cirka 500 mjölkkor och 500 ungdjur. Det är han själv som har begärt att gården, som drivs som enskild firma, har försatts i konkurs.

  Den utlösande faktorn är sommarens torka med uteblivna spannmåls- och vallskördar, uppger John Pending för ATL.

  – Jag har därför behövt köpa foder och spannmål för att klara vintern och haft stora kostnader. Men banken backade när jag behövde lån. Då valde jag att ansöka om konkurs. Det är bättre att gården tills vidare hamnar under en konkursförvaltare – då får djuren mat. Alternativet var att de annars skulle få svälta.

  Halverad skörd

  John Pending driver växtodling på 500 hektar, där skörden i år blev halverad. Han fick en första skörd med vall men ingen andra eller tredje skörd. Nu ska han försöka få en fjärde skörd, som i praktiken är den andra.

  Det är inte första gången som Glostorps mjölkgård går i konkurs. För fyra år sedan såldes den på exekutiv auktion. John Pendings pappa hade drivit gården fram till dess men hoppades att den kunde stanna inom familjen. Mjölkgården gick under klubban för 21 050 000 kronor. Ny ägare blev sonen John Pending som vann budgivningen och som även övertog gårdens banklån.

  Efter den exekutiva auktionen sa John Pending i en intervju med ATL att han hoppades få stabilitet i verksamheten.

  Så, hur har det gått att driva gården vidare sedan 2014?

  – Det har gått både upp och ner. Mjölkpriset har ju varit dåligt. Men jag har investerat och fått snurr på verksamheten med en bra djurproduktion. Allt har rullat på och förutsättningarna såg bra ut i våras.

   Glostorps gård.
  Glostorps gård. FOTO: Privat

  Torkan blev förödande

  Men sedan kom den förödande torkan som ställde allt på ända.

  – Gården fick akut likviditetsbrist. Banken var ovillig att ge lån och sedan den 13 september är jag försatt i konkurs, sammanfattar han.

  Som så många andra har John Pending denna heta sommar jobbat under stor mental press och brottats med malande tankar om klena skördar, foderbrist och hur det ska gå för djur, familj och anställda. I John Pendings fall handlar det om 13 heltider.

  – Gården har nu tagits över av konkursförvaltaren och därmed är lönerna garanterade. Vad som händer med gården framöver vet jag inte, det är upp till konkursförvaltaren.

  Räknar med fler konkurser

  Maria Almgren, advokaten som har utsetts till konkursförvaltare, räknar med att i nästa vecka kunna saluföra gården och dess tillgångar.

  – Det kommer att ske via annonsering, kanske i ATL, säger Maria Almgren.

  Hon räknar med att gården kan säljas i sin helhet. Flera spekulanter har redan hört av sig och visat intresse efter att kungörelsen blev känd i måndags.

  Enligt Maria Almgren är Glostorp den första större gården som står inför en konkurs på grund av torkan i hennes område – men hon tror inte att det blir den sista.

  – Kronofogdens särskilda tillsynsmyndighet befarar fler konkurser efter sommarens torka. Vi står ju nu inför en helt ny situation och den särskilda tillsynsmyndigheten följer med intresse vad som händer. Den kommer att göra studiebesök här för att få en praktisk introduktion till hur man ska förstå och hantera konkurser i lantbruket, säger Maria Almgren.

  LÄS ÄVEN: Stor mjölkgård säljs via exekutiv auktionLÄS OCKSÅ: Glostorp stannar i familjen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen