Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti 2018

  Självgående bevattningsmaskin blev räddningen

  För ett halvår sedan genomförde Lindhs Djur & Natur sin största investering någonsin på bevattningsutrustning.

  – Om vi inte gjort det hade det varit katastrofläge nu. Vi skulle inte haft en chans att hålla våra djur med foder, säger Joakim Lindh.

   Markus, Mikael och André Lindh storinvesterade på ny bevattningsutrustning i vintras, men är ändå i stort behov av regn.
  Markus, Mikael och André Lindh storinvesterade på ny bevattningsutrustning i vintras, men är ändå i stort behov av regn. FOTO: Fredrik Loberg

  Joakim Lindh driver lantbruksföretag i Högsby kommun tillsammans med sin son André, hans syssling Markus och nio anställda. På lantbruksrörelsens båda gårdar i Hanåsa och Forsaryd finns köttdjur, kor och kvigor – totalt cirka 2 100 djur. De senast åren har de upplevt flera regnfattiga somrar.

  – När vi fick problem med fodertillgången förra året på grund av torkan bestämde vi oss för att investera i nya bevattningsanläggningar, berättar Joakim.

  Vattnet hämtar Lindhs Djur & Natur från Emån, vilket en vattendom ger dem rätt att göra. I vintras planerade och genomförde Markus och André markarbetet. En nästan två kilometer lång stamledning grävdes ner. Tre nya bevattningsmaskiner köptes in, varav en är självgående.

  – Den vattnar väldigt bra, säger André.

  – Vi lägger ut slangen över fältet och samtidigt som maskinen bevattnar rullar den in vattenslangen, förklarar Markus.

  – Det finns många sådana maskiner i Danmark. Jag tror att de kommer att bli vanligare i Sverige, för det är ju uppenbart att torkåren kommer tillbaka, säger Joakim.

   Den självgående bevattningsmaskinen går för högtryck.
  Den självgående bevattningsmaskinen går för högtryck. FOTO: Fredrik Loberg

  Bevattningen omfattar cirka en tredjedel av familjen Lindhs vallarealer. Även om maskinerna går dygnet runt har det varit långt ifrån tillräckligt för att säkra fodertillgången. Under den här sommarens extrema och långvariga torka växer ingen vall alls på obevattnade arealer. Familjen Lindhs första vallskörd i början av sommaren blev 75 procent jämfört med normalt, medan den andra stannade vid 50 procent.

  – Vi får räkna med att den tredje skörden, som vi nu ska slå, inte kommer att ge oss mer än 30-40 procent, säger Joachim.

   Markus, André, Elias och Mikael Lindh bevattnar med vatten från Emån.
  Markus, André, Elias och Mikael Lindh bevattnar med vatten från Emån. FOTO: Fredrik Loberg

  Torkan har inneburit att Hanåsa Djur & Natur, som de flesta lantbruk, redan har tvingats köpa in stora mängder halm från bland annat Skåne. Höstskörden från lantbruksföretagets majsfält i Emådalen väntas bli minimal. För att försöka säkra tillgången på strö och foder till djuren har Lindhs Djur & Natur för första gången slagit vass på 20 hektar.

  Tillgången på bete är också akut. En av familjen Lindhs granngårdar har lyckligtvis erbjudit ny betesmark för kvigorna.

  Inför kommande somrar hoppas Hanåsa Djur & Natur kunna investera i en utbyggnad av bevattningskapaciteten.

  – Man kan säga att vi hittills är välsignade jämfört med andra lantbrukare, och det beror på att vi har Emån säger Joakim Lindh.

  LÄS OCKSÅ: Bevattningsföretaget: Det är tomt på hyllornaLÄS OCKSÅ: Nya dammen räddar årets vallskörd

  Fakta: Lindh Djur & Natur/bevattning

  Verksamhet: Mjölproduktion, tjuruppfödning

  Personalstyrka: Tolv, varav sex är familjemedlemmar

  Antal djur: Cirka 2 100

  Gårdar: Hanåsa och Forsaryd

  Investering: Cirka 2,5 miljoner kronor + markarbete

  Självgående bevattningsmaskin; fabrikat Fasterholt, såld via Östorps bevattning

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen