Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 maj 2019

  Kålmal i södra Sverige – hela skörden hotas

  En stor inflygning av kålmal i förra veckan kan ställa till problem i kålodlingarna i södra Sverige. Lyckas inte den tidiga bekämpningen står hela säsongen på spel.

   Många kålodlare har 2016 i färskt minne då det kom flera stora inflygningar av kålmal under säsongen med start i slutet av maj. Nu verkar det vara dags igen. Arkivbild.
  Många kålodlare har 2016 i färskt minne då det kom flera stora inflygningar av kålmal under säsongen med start i slutet av maj. Nu verkar det vara dags igen. Arkivbild. FOTO: Frida Jonson

  Varma vindar från sydost i förra veckan har fört med sig stora mängder kålmal till Skåne. Ännu så länge syns inga larver till men inom kort väntas äggen kläckas. Kålmalens larver kan orsaka stor skada på tillväxten i grödan men också påverka möjligheten att sälja till exempel vitkål, broccoli eller rucola till konsument.

  – Det är ingen som vill ha larver i den blomkål du köper eller insektsgnag på rucolan. Larverna orsakar också skador som hämmar tillväxten i grödan och kan bli inkörsport till svampsjukdomar. Jag tror att många kålodlare har anledning att vara nervösa just nu, säger Sara Ragnarsson, växtskyddsexpert frilandsgrönsaker på växtskyddscentralen Alnarp.

  Det är för tidigt att avgöra vilka insatser som måste till utan det är först när äggen kläcks och larverna kommer som det går att se hur stora angreppen är.

  Ingen bekämpningströskel

  Det finns ingen bekämpningströskel när det gäller grönsaker utan här får odlaren själv göra en bedömning från fält till fält av hur pass långt grödan är kommen och hur mycket skadeinsekter det finns.

  – Min bedömning i dagsläget är att om vi får larver i paritet med det antal flygande kålmal vi har i fälten kommer det att behövas bekämpning på de flesta kålfält, säger Sara Ragnarsson.

  Inflygningen skedde i förra veckan och kålmalen började lägga sina ägg direkt. Det betyder att det kommer larver kanske till helgen eller i början av nästa vecka.

  Det innebär att bekämpningen också måste inledas då för att effekten ska bli så god som möjligt.

  – Vi har fått en riktigt stor inflygning men även om vi lyckas bekämpa kålmalen nu så kommer den att vara ett problem under hela säsongen men förhoppningsvis ett hanterbart problem, säger Sara Ragnarson.

  Minnen av skördeförluster 2016

  Många kålodlare har 2016 i färskt minne då det kom flera stora inflygningar av kålmal under säsongen med start i slutet av maj.

  – Det innebär att du har flygande mal, ägg och alla fyra larvstadier på en gång i fälten. Då är det mycket svårare att få till en vettig bekämpning. När de stora inflygningarna kom var deras förfäder redan välbekämpade och resistenta mot de preparat vi hade att tillgå, säger Sara Ragnarsson.

  De stora angreppen 2016 ledde till skördeförluster, att grödor kasserades innan skörd och fick plöjas ned och reklamationer från konsumenter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen