Hårt slag när växtskyddsmedel förväxlades
Flera olyckliga omständigheter bidrog till att Per Åsheim förväxlade växtskyddsmedel och sprutade ihjäl 27 hektar sockerbetor. Nu vill han bidra till att ingen annan odlare råkar ut för samma sak.
Per Åsheim hade höga förväntningar på årets betskörd och hoppades komma upp i 100 ton per hektar. Nu är det november och betorna skulle ligga i stukor i väntan på hämtning.
– Det är klart att jag saknar betorna, säger Per Åsheim, som driver Lillö Kungsgård utanför Kristianstad i Skåne.
Stor förlust
Det handlar om stora värden som gick förlorade den 8 juni när han genomförde den tredje ogräsbekämpningen i sockerbetorna. Förutom kostnaden för upptagningen var alla insatser gjorda i grödan innan olyckan skedde. Per Åsheim skattar förlusten till mellan 600 000 och 800 000 kronor och vet fortfarande inte om han kommer att få ut något på sin lantbruksförsäkring.
Efter att ha varit lantbrukare i många år klarar han smällen utan att gå i konkurs.
– Men jag får ingen lön i år, säger han.
Insåg misstaget
Vid själva spruttillfället var allt som vanligt. Gullviks hade levererat preparaten en kort tid innan, enligt ”just-in-time-principen”, för att minska risken för stölder. Per Åsheim var uppe tidigt och gjorde en traditionell ogräsblandning med flera olika växtskyddsmedel och inkluderade även Safari mot snärjmåra.
Det var först två dagar senare, när han skulle kontrollera effekten av bekämpningen, som han upptäckte att något blivit fel.
– Jag såg en konstig vridning på bladen som jag inte kände igen, säger han.
Han ringde till säljansvariga för att de skulle komma ut och titta på skadorna. Men just då dök också tanken på Harmonyburken upp.
Nästan identiska
Han gick in i sprutboden och fick sina farhågor bekräftade. Harmony, ett av medlen till ogräsbekämpning i majsen som levererades samtidigt, är borta. Burkarna för de både växtskyddsmedlen är nästan identiska och av någon anledning har Harmonyburken hamnat i kartongen med Safarimedel.
– Den enda förklaringen jag kan komma på är att transportören inte sett skillnad på burkarna och därför stoppade den här Harmonyburken i Safarikartongen för att den inte skulle ligga löst, säger Per Åsheim.
”Jag har ansvaret”
På grund av de snarlika förpackningarna reagerade inte heller Per Åsheim när han tog burkar från Safarikartongen och gjorde blandningen.
– Som bonde har jag det sista ansvaret, det kommer man inte ifrån. Hade jag läst individuellt på alla burkar och haft huvudet 300 procent på skaft hade jag upptäckt det, säger han.
Sedan följde några tuffa veckor när han svävade i ovisshet om betorna skulle återhämta sig. Men i stället gick utvecklingen åt fel håll.
– Det var ingen trevlig upplevelse. På midsommardagen kom känslan att det är kört, säger han.
Första felet
Under en slutbesiktning konstaterades att endast uppkörning återstod som åtgärd. Själv ser Per Åsheim sig som en lantbrukare med god kontroll på hanteringen av växtskyddsmedel och kunde inte föreställa sig att han skulle råka ut för det här.
– Jag har sprutat i fyrtio år och har aldrig gjort något fel tidigare, säger han.
– Branschen borde gå samman för att eliminera risken för den mänskliga faktorn, speciellt när det handlar om medel som kan ställa till en så stor skada, påpekar han.
Förpackningarna på växtskyddsmedel bör markant skilja sig åt och återförsäljare måste tejpa igen lådor så att inte fel preparat av misstag kan smyga sig in. Dessutom borde riskerna vid en förväxling tas upp på den utbildning som ger behörighet för att använda växtskyddsmedel, tycker han. Framöver kommer han att pricka av varje tom förpackning mot en checklista innan han ger sig ut i fält och sprutar.
Skärpta rutiner
Per Åsheim tycker själv att det är viktigt att så många som möjligt får ta del av hans historia och han har hört att lokala leverantörer skärpt sina rutiner efter det som hände.
– Kan detta hjälpa till så att det inte händer andra har det fört något gott med sig, säger han.
Efter att ha betalt för lantbruksförsäkring i alla år tycker han det borde vara självklart att han får ut ersättning när han själv råkat ut för ett missöde som orsakar så stora förluster i lantbruksföretaget. Men Länsförsäkringar har inte gett något definitivt besked än.
– Det är en pågående skadereglering så vi vet inte hur det landar i slutänden. Därför varken kan jag eller vill jag kommentera ärendet nu, säger Fredrik Svensson, försäljningschef för lantbruk på Länsförsäkringar i Kristianstad, som har hand om ärendet.
Lillö Kungsgård
Bolagsform: Verksamhet i både enskild firma och aktiebolag.
Ägare: Per Åsheim.
Verksamhet: Växtodling, köttdjursuppfödning och produktion av salixsticklingar.
Antal anställda: Inga fast anställda, tar in hjälp vid arbetstoppar.
Omsättning: 5–6 miljoner kronor normala år.
Vinstmarginal: Cirka 10 procent normala år.
Areal: 350 hektar (av vilka 150 hektar är vall, betesmark).
Grödor: Sockerbetor, höstvete, vårkorn, höstraps, vårvete, vall, majs, salixsticklingar.
Antal djur: 130 dikor med avkomma.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.