Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 februari

  Stor efterfrågan på närodlad humle

  I dag finns ett tiotal stora humleodlare i Sverige och flera hundra små.

  Störst är Korngården i Skåne med 1 700 plantor.

   Korngården har Sveriges största humleodling.
  Korngården har Sveriges största humleodling. FOTO: Hans Dahlgren

  Korngården odlar ekologisk humle på ett halvt hektar i ett vajersystem. Humlen tröskas sedan i ett tröskverk och torkas innan den pressas i balar och omvandlas till pellets.

  – Det finns ett stort intresse från bryggerierna för svenskt humle, men det är inte lätt att uppnå lönsamhet, säger David Ögren, en av delägarna i Korngården.

  Han sitter också i styrelsen i Svenska humleodlareföreningen.

  – Vi har varit på många studieresor till Tyskland och har försökt att göra odlingen så effektiv som möjligt. Men hittills kan vi sju delägare inte ta ut någon lön utan vi lever alla på andra jobb och arbetar med humlen vid sidan om, berättar David Ögren.

   David Ögren, delägare i Korngården och styrelseledamot i Svenska humleodlareföreningen.
  David Ögren, delägare i Korngården och styrelseledamot i Svenska humleodlareföreningen. FOTO: Hasse Dahlgren

  Räcker till 150 000 liter öl

  Ett bra år skördar Korngården 700 kilo torkad humle, vilket räcker till cirka 150 000 liter öl. Med tanke på att ett stort bryggeri kan producera 40 000 liter öl per dag i en enda anläggning, och ett mikrobryggeri kan producera 600 000 liter öl på ett år, räcker det inte så långt.

  – Sanningen är att vi behöver många säsongsarbetare för att kunna producera humle i större mängder och det blir dyrt. Nu väljer vi att även brygga öl i vårt eget bryggeri Kornheddinge Bryggerikompani, som i dag har fem ölsorter som säljs på Systembolaget, och ordna bryggpubar med vår egen öl. Andra humleodlare gör hudvårdsprodukter och teer av humlen och kan då få ut ett högre pris. Bryggerierna betalar oftast inte mer än 600 kronor kilot, säger David Ögren.

   Humle från Korngården.
  Humle från Korngården. FOTO: Hans Dahlgren

  ”Boom för egen öltillverkning”

  Samtidigt blir fler och fler intresserade av att odla humle och Sveriges största humlegrossisst, Humlegården i Sollentuna, har märkt en ökad efterfrågan från både privatpersoner och mikrobryggerier. Sedan 2011 har Humlegårdens försäljning ökat tiofalt. Då fanns det mellan 30 och 40 bryggerier i Sverige, nu finns det över 400. Mellan 2015 och 2017 startade 60 bryggerier per år.

   Skörd på Korngården. Arkivbild från säsongen 2015.
  Skörd på Korngården. Arkivbild från säsongen 2015. FOTO: Hasse Dahlgren

  Dessutom har intresset från privatpersoner att brygga egen öl exploderat, inte minst under coronapandemin. 2020 ökade Humlegården sin försäljning med 25 procent.

  – Det har blivit en riktig boom för egen öltillverkning. Många upptäcker att de kan göra riktigt god öl hemma, så trots att bryggeribranschen hade det tufft delar av året så kompenserades det med råge av privatkunderna. Vi säljer stora mängder humle per år, tyvärr utgör svensk humle bara en bråkdel av det. Men många efterfrågar lokalt producerad humle så vi hoppas på mer humle från Sverige, säger försäljningschef Jonas Schilén.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen