Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli

  Drag efter svenskt nötkött

  Det är drag efter svenskt nötkött i butikerna nu. Noteringen stiger och slakterierna vill ha fler slaktdjur.

  – Den stora utmaningen är att få fram tillräckligt med råvara. Med den efterfrågan vi har i dag ska ingen behöva vänta på att lämna sina slaktdjur, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Efterfrågan på köttfärs driver upp priset på nötkött. På bilden hereforddjur på naturbete.
  Efterfrågan på köttfärs driver upp priset på nötkött. På bilden hereforddjur på naturbete. FOTO: Marion Palm

  Efter förra veckans höjningar, då både HK Scan och KLS Ugglarps lyfte noteringarna för nöt, är prisstagnationen efter torkan definitivt över. Enligt Jordbruksverkets offentliga statistik låg det genomsnittliga avräkningspriset före höjningen i nivå med försommaren 2018 innan torkan slog till. Nu är det högre.

  Sedan isen bröts i januari i år har slakterierna gått fram med flera höjningar och noteringen har stigit med i runda tal tre kronor kilot.

  Magnus Lindholm, inköpsdirektör på HK Scan, ser två faktorer bakom den starka efterfrågan: coronakrisen samt, i ett längre perspektiv, det växande intresset för svenskt kött hos handel och konsument.

  – Just nu drivs prisutvecklingen främst av köttfärsen, som har gått väldigt bra ända sedan folk började arbeta hemifrån i februari. Men även övriga detaljer säljer bra, säger Magnus Lindholm.

   Magnus Lindholm, inköpsdirektör HK Scan.
  Magnus Lindholm, inköpsdirektör HK Scan. FOTO: HK Scan

  Tillförseln av djur följer planen för året och det finns inga väntetider för leverantörerna.

  – Det är ingen fråga i dag. Vi hämtar inom en vecka, i vissa områden kan det dröja två veckor på grund av logistiken. I dag är det läge att satsa och hade vi inte haft torkan hade vi nog redan sett en hel del investeringar i nötköttsproduktionen, säger han.

  Stabil och växande efterfrågan

  Från KLS Ugglarps kommer snarlika signaler:

  – Vi har jättefin efterfrågan och avsättning för allt vi får in. Vi har väldigt lite i lager och hämtar anmälda djur inom en vecka, säger Paul Robertson.

  Han tror dock inte att noteringshöjningen i sig lockar fram fler slaktdjur på kort sikt. Däremot är det viktigt att skicka signaler om att det finns en stabil och växande efterfrågan på svenskt nötkött.

  – Noteringen är ett strategiskt vapen. Det är oerhört viktigt för oss att flytta över pengar till primärproducenterna så fort vi får ett bättre läge på marknaden. Då känner producenterna framtidstro och vågar satsa på att ha lite fler kor, säger Paul Robertson.

   Paul Robertson, KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, KLS Ugglarps. FOTO: Marcus Frennemark

  Skulle kunna sälja mer

  Utvecklingen av avräkningspriset i Sverige under första halvåret 2020 skiljer sig från den i våra grannländer och resten av EU. Prisutvecklingen har varit negativ i både Danmark, Tyskland och i EU som helhet.

  Ska vi börja oroa oss för importen igen? Nej, det tror inte slakteriföreträdarna, efterfrågan på svenskproducerat nötkött är stabil och har förstärkts under coronakrisen.

  – Prisbilden kommer att hålla i sig och ytterligare en nivå är möjlig. Men det kan inte stiga hur mycket som helst, då slår vi i taket prismässigt, säger Magnus Lindholm.

  KLS Ugglarps oroar sig dock för konsekvenserna av att inte kunna tillgodose efterfrågan hos alla kunder.

  – Vi har haft en fantastisk volymutveckling i år och skulle kunna sälja betydligt mer nötkött om tillgången fanns. Kan vi inte förse marknaden med vad som efterfrågas så söker de andra produkter, säger Paul Robertson.

  FOTO: Roland Magnusson

  Läs mer: Statistik över utvecklingen av genomsnittligt avräkningspris för ungtjur, vecka för vecka, hittar du här.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen